Genel SağlıkHABERLER

KANSERİN 7 BELİRTİSİNE DİKKAT!

Kanser Haftası dolayısıyla yurt genelinde çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Bursa İl Sağlık Müdürü Osman Ayyıldız, “hücrelerin kontrolsüz çoğalmaları” olarak tanımlanan kanserin, nedenleri arasında kimyasal maddeler, viral enfeksiyonlar ve sigaranın öneminin büyük olduğunu belirtti.

Kanserin erken teşhisinin, tedavi şansını artırdığına dikkati çeken Bursa İl Sağlık Müdürü Osman Ayyıldız, Dünya Sağlık Örgütü’nün erken teşhis belirtisi olarak 7 uyarıyı göz önüne aldığını bildirdi.

“İdrar yapma ve dışkılama alışkanlıklarında değişmeler”
“Kapanmayan yaralar
“Anormol ve beklenmedik kanama, akıntı”
“Memede ve vücudun başka yerinde kitle”
“Hazımsızlık ve yutma güçlüğü”
“İnatçı öksürük
“Siğil ve benlerde değişme”

olarak saptanan bu belirtilerden birini 15 gün süre ile kendisinde hisseden kişinin sağlık kuruluşuna başvurması gerektiği kaydedildi.

GAZİANTEP

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu (TKASK) Gaziantep Şube Başkanı Dr. Alaattin Demircan, kanser hastalığının tedavisinin, erken teşhisle mümkün olduğunu bildirdi. Dr. Demircan, yaptığı açıklamada, Türkiye’de, ölüm nedenleri arasında erişkinlerde kalp-damar hastalıklarından sonra kanserin ikinci sırada yer aldığını belirterek, şöyle konuştu: “Çocuk kanserlerinde yüzde 75, erişkin kanserlerinde yüzde 60 oranında iyileşme sağlanabiliyor. Tedavi ancak gelişmiş tedavi merkezlerinde erken teşhisle mümkün olabiliyor.”

SİVAS

Sivas İl Sağlık Müdürlüğü, geçtiğimiz yıl kentte 189 kişinin kanserden öldüğünü bildirdi. Açıklamada, kanser kayıt birimlerinin yaptıkları araştırmalara göre, Sivas’ta geçtiğimiz yıl 40’ı kadın, 110’u erkek olmak üzere toplam 150 kişide kanser vakasına rastlandığı ifade edilirken, aynı yıl 67’si kadın, 122’si erkek toplam 189 kişinin de kanserden öldüğü vurgulandı.

Kadınlarda daha çok mide, meme, akciğer ve üreme organlarında görülen kanserin, erkeklerde ise prostat, mesane, mide, akciğer, beyin ve lösemi olarak gözlendiği kaydedildi.