Genel SağlıkHABERLER

MEMEDEKİ KANSERİNİ ERKEN TANI, TEHLİKEDEN KORUN

Bursa Meme Hastalıkları ve Onkoloji Derneği Başkanı Ceyhun İrgil, “erken tanı konmuş meme kanserinde, modern tedavi yöntemleriyle tamamen iyileşme olanağı var. Özellikle menopoz döneminde kadınlar kontrole daha çok ağırlık vermeli” dedi.

Dünya genelinde vaka sayılarında hızlı artış yaşanan meme kanserinin, erken tanı konulması ve modern tedavi yöntemleriyle tamamen iyileşme olanağı bulunduğu bildirildi.

Bursa Meme Hastalıkları ve Onkoloji Derneği Başkanı Ceyhun İrgil, kansere karşı mücadelenin her geçen gün artan başarı grafiğiyle devam ettiğini, bu konuda tüm dünyada çok önemli gelişmeler yaşandığını söyledi. Günümüzde her 4 kişiden birinin kanserden ölmesinin, konunun önemini çarpıcı şekilde ortaya koyduğunu vurgulayan İrgil, buna karşın tedavi olanaklarının hızla geliştiğini ve dünyanın her yerinde ortalama insan ömrünün uzadığını kaydetti.

İrgil, erken tanılı kanser olguları arttıkça, dünyanın her yerinde bu hastalığa karşı yeni zaferler kazanıldığını ifade ederek, “İnsanlık, artık savaşları yalnızca hastalıklara karşı sürdürmelidir. İnsanlığın kaynakları birbirimizi öldürmek için değil, daha uzun ve konforlu yaşatmak için harcanmalıdır” dedi.

MEME KANSERİNDE ARTIŞ

Son yıllarda yapılan araştırmaların, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu gösterdiğine işaret eden İrgil, son 10 yıl içinde birçok yeni görüşün, meme kanserinin tanı ve tedavisine odaklandığını kaydetti.

İrgil, meme kanserinin özellikle batı ülkelerindeki artışının korkutucu boyutlara ulaşması üzerine, birçok ülkede ulusal kampanyalar ve tarama programları başlatıldığını anlatarak, şöyle konuştu: “Amerika’da doğacak her 8 kız çocuğundan birinde yaşamının bir döneminde meme kanseri görüleceğine dair tez, günümüzdeki araştırmalar ile ispatlanmaktadır. Ancak, bugün kesin olan bilgi, her 9 kadından birinin yaşamının herhangi bir evresinde meme kanseri olacağı yönündedir. Bu korkutucu gerçeğe karşın, sevindirici olan meme kanserinden ölümlerin çok düşük oranda olmasıdır. Özellikle erken tanı konan hastalarda, meme kanseri artık öldürücü hastalık değildir. Bu nedenle, batı ülkelerinde erken tanıya yönelik mamografi taramaları ve kadınların bilinçlendirilmesi çalışmaları büyük önem kazanmaktadır.”

Meme kanserinin, özellikle ileri yaş (40 yaş sonrası) hastalığı olarak kabul edilmesine karşın, her yaşta görülebildiğini dile getiren İrgil, erken evrede yakalanması halinde, kadınların memesi alınmadan, radyoterapi ve kemoterapi görmeden bu hastalığı atlatabildiklerini söyledi. İrgil, “Erken tanı konmuş meme kanserinde, modern tedavi yöntemleriyle tamamen iyileşme olanağı vardır. Bu nedenle, kadınların bu hastalığa karşı bilinçlenmesi, yıllık muayene ve mamografi takiplerini yaptırması çok önemlidir” dedi.

KONTROL YAŞI

Amerikan Kanser Derneği ve Dünya Sağlık Örgütü’nün, meme kanserinden korunmak için kadınlara 35 yaşından sonra her yıl kontrol yaptırmalarını önerdiğini belirten İrgil, bu kontrol yaşının, riskli kadınlarda 30 yaşına kadar inebildiğini vurguladı.

İrgil, menopoz döneminde ise tüm kadınların meme kontrollerini mutlaka yaptırmaları gerektiğine dikkati çekerek, “Menopoz öncesi bir kadının memesinde bulunan bir kitlenin kanser olma olasılığı yüzde 10 iken, menopozdaki bir kadında bu kitlenin kanser olma olasılığı yüzde 50’dir. Bunun anlamı, menopoz dönemindeki bir kadında bulunan meme kitlelerinin yarısı, kanser olasılığı taşır. Özellikle bu dönemde, kadınlar kontrole daha çok ağırlık vermeli” diye konuştu.

Her yaştaki kadınların, özellikle banyo sırasında kendi kendilerine meme muayenesi yapmalarının da önem taşıdığına değinen İrgil, ailesinde meme kanseri görülen, herhangi bir meme hastalığı olan veya risk grubunda bulunan kadınların, daha sık muayene olmaları gerektiğini bildirdi.