Genel SağlıkHABERLER

NBC MADDELERDEN NASIL KORUNUZ?

Nükleer silahların etkisinden korunmak için sığınağa, sığınak yoksa kapalı bir yere girmek gerekiyor. Radyoaktivite ile kirlenmiş bölgelere kesinlikle girilmemeli, ikazlara uyulmalı.

Klasik ve nükleer silahlara karşı kullanılacak sığınma yerleri mümkünse bodrum katlarında, dışarıya penceresi az olan, tavan ve duvarları sağlam yerlerden seçilmeli, kapı ve pencereleri kum torbaları ile takviye edilmeli. Yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve öldürücü etkileri bulunan kimyasal madde saldırısına maruz kalan kişi, derhal üzerindeki giysileri çıkararak, bol sabunlu suyla yıkanmalı.

Sivil Savunma Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Yılmaz, sivil savunma teşkilatının halkın korunmasına yönelik çalışmalarına değinerek, herhangi bir hava saldırısına karşı halkın önceden uyarılmasını, sığınak ve sığınma yerlerine gidilmesini sağlamak amacıyla ülke genelinde siren sistemi bulunduğunu kaydetti.

Tehlike haberlerinin bu sirenlerle halka duyurulacağını belirten Yılmaz, radyo ve televizyonlardan da tehlike haberleri yayınlanacağını, tehlike geçtiğinde de halka duyurulacağını söyledi.

Yılmaz, Irak savaşı konusundaki çalışmalarına ilişkin bir soru üzerine de, “Kritik bölgelerdeki il ve ilçeler, personel bakımından takviye edildi. İhtiyaç duyulan araç, gereç ve malzeme merkezden ve diğer illerden buralara kaydırıldı. Kamu kurum ve kuruluşları ile koordine edilerek, tüm sivil savunma tedbirleri gözden geçirildi” diye konuştu.

SIĞINMA YERİNİN ÖZELLİKLERİ

Sığınaklar ve sığınak bulunmadığında kullanılacak sığınma yerleri konusunda da bilgi veren Yılmaz, özel sığınakların evlerin, işyerlerinin bodrum veya bahçelerinde; genel sığınakların ise halkın kalabalık olarak bulunduğu çarşı, pazar, gibi yerlerde inşa edildiğini ifade etti. Yılmaz, sığınak bulunmayan yerlerde ev veya işyerlerinin bazı bölümlerinin sığınma yeri olarak kullanılabileceğini belirterek, buralarda aranılacak özellikleri şöyle sıraladı:

“Kimyasal harp malzemelerine karşı kullanılacak sığınma yerleri, üst katlarda ve penceresi az olan yerlerden seçilmeli. Gaz girişini önlemek amacıyla pencere ve kapı aralıkları macun, bant veya çamaşır suyuna batırılmış bezlerle kapatılmalıdır. Klasik ve nükleer silahlara karşı kullanılacak sığınma yerleri mümkünse bodrum katlarında, dışarıya penceresi az olan, tavan ve duvarları sağlam yerlerden seçilmeli, kapı ve pencereleri kum torbaları ile takviye edilmelidir.”

Yılmaz, sığınakta veya sığınma yerlerinde giyim eşyaları, temizlik ve tuvalet malzemesi, yatak malzemesi, birkaç gün yetecek gıda maddesi, içmek ve kullanmak için su, kova, tabak, bardak, kaşık, çatal, aydınlatma malzemesi, ağzı kapalı çöp bidonu, sıhhi malzeme, ilk yardım çantası, ilaç, pilli radyo, yedek pil, saat bulunması gerektiğini anlattı.

KORUNMA YÖNTEMLERİ

NBC maddeler ve korunma yöntemleri konusunda bilgi veren Yılmaz, “Nükleer silahların etkisinden korunmak için sığınağa, sığınak yoksa kapalı bir yere girmek gerekir. Radyoaktivite ile kirlenmiş bölgelere kesinlikle girilmemeli, ikazlara uyulmalıdır” dedi.

Yılmaz, kimyasal savaş maddelerinin yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve öldürücü etkileri bulunduğunu, kimyasal madde saldırısına maruz kalan kişinin derhal üzerindeki giysileri çıkararak, bol sabunlu suyla yıkanıp sağlık kuruluşuna gitmesi gerektiğini vurguladı. Biyolojik savaş maddelerinin hastalık yapıcı virüs ve bakteriler olduğunu belirten Yılmaz, şüpheli maddelerin yenilmemesi ve hijyenik koşullara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, sivil savunma teşkilatı bünyesinde görev yapan NBC timlerinin, NBC saldırısı sonrasında, gaz maskeleri ve koruyucu elbiselerini giyerek gazla kirlenmiş alanı, varsa o alandaki insanları temizlemek ve bu kişileri sağlık ekiplerine teslim etmek üzere eğitildiğini kaydetti. Gaz maskelerinin filtreleri bulunduğunu, bu filtrelerin gazların yoğunluğuna göre bazen 5 dakika, en fazlasının 45 dakika etkili olduğunu anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

MASKE TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL

“Maskeler, koruyucu elbiseler ve filtreler, belli bir kullanım süresine sahiptir. Vatandaşlar, (bize maske dağıtılsın) diyor. Vatandaşlara kesinlikle gaz maskesi dağıtmayacağız. Maske tek başına yeterli değildir, koruyucu elbise de giyilmelidir. Ayrıca, filtrelerin, maskelerin en son teknolojiyle üretilenleri bile paketinden çıkarılmadığında 10 yıl sürelidir. Sivil Savunma teşkilatında, paketi açılmamasına rağmen süresi geçmiş malzeme var. Bu malzemeyi sadece eğitim amaçlı kullanabiliyoruz.” Sokakta 20-30 milyon liraya gaz maskesi satıldığını, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) tescilli bir maskenin fiyatının ise 225-300 milyon lira arasında değiştiğini bildiren Yılmaz, vatandaşları sokakta satılan gaz maskeleri ve koruyucu elbiseler konusunda uyardı.