Genel SağlıkHABERLER

KOLESTORELE SEBZE İYİ GELİR!

Sebzelere dayalı bir beslenme sistemi, vücuttaki kolesterol oranını üçte bir oranında düşürüyor, sağlıklı yaşamı getiriyor

Toronto Üniversitesi’nden Cyrill Kendall, Miami’deki Amerikan Kalp Birliği Kongresi’nde yaptığı açıklamada, özellikle bamya, fasulye, patlıcan ve soyanın başlı başına kolesterole karşı etkili olduğunu ifade etti. Kendall bunlara ek olarak listede domates, bezelye, kırmızı biber, soğan, kabak gibi sebzelere de yer vermek gerektiğini belirtti.

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Akın da, kırmızı etle beslenmenin yerine sebze tüketmenin kolesterolü düşürücü etkisi olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Akın, şunları kaydetti:

”Proteinin, hayvansal yağlar yerine tahıllardan alınmasını içeren bir beslenme sistemi kolesterolü kontrol eder. Yüksek kolesterolün kontrol altına alınmasında ve kolesterolü önlemede en önemli etkenler, beslenme ve yaşam biçimidir. Yaşam biçimine dikkat etmek ise sigara, stres ve şişmanlıktan kaçınmakla ilgilidir. Sebzenin yanı sıra antioksidan içerdiği için meyveler de aynı işlevi görür. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenme kolesterolle birlikte tansiyon ve şekeri de kontrol altına alır.”

Prof. Dr. Akın, piyasadaki doymamış yağları içeren ve kolesterolü düşük ürünlerin de (margarin, mayonez) Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylandığını belirtti. Akın, ”Fakat bu ürünlerde aşırıya kaçmamak ve ligt ürünler gibi kararında tüketmek gerekir” dedi.

Kaynak : Milliyet