Genel SağlıkHABERLER

% 5-10 ORANINDA KİLO KAYBI İLE SAĞLIĞA MERHABA

Yazın habercisi bahar aylarında verilen zayıflama sözlerini tutmak aslında hiç de zor değil. Sadece mevcut kilonun %5-10’u oranında kilo kaybı bile, sağlıklı bir yaşama açılan yeni bir kapı.

Az da olsa belli bir oranda kilo vermenin, sağlığı koruma ve obezitenin beraberinde getirdiği ciddi rahatsızlıkları bertaraf etme konusunda önemi artık günümüzde araştırmalarla da ispatlanmış tartışılmaz bir gerçek.

Verilen zayıflama sözlerinin birçoğunun tutulamamasının sebeplerinden biri, verilmesi hedeflenen kilonun mantıksız bir şekilde yüksek olması. Birçok kişi kendi ideal kilosunu kendisi belirliyor ve sağlıklı olabilmek için önemli oranda kilo vermesi gerektiğine inanıyor. Sağlık uzmanları ise bu anlayışa şiddetle karşı çıkıyor. % 5-10 oranında kilo kaybı, birçok önemli sağlık avantajını beraberinde getiriyor. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Yapılan çalışmalarda % 5 oranında kilo kaybının 2. tip şeker hastalığı riskini % 58 azalttığı ortaya çıkmıştır.

70 kilogram ağırlığında bir kadın, % 5 oranında (5 kg) kilo kaybettiğinde, 6 paket toz şeker; 76 kilogram ağırlığında bir kadın ise % 10 oranında (7.6 kg) kilo kaybettiğinde de 64 parça tereyağını vücudundan atmış oluyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 2002 yılı sonunda yayınladığı rapora göre, şişmanlık-obezite en çok risk taşıyan ilk on hastalık içinde yer alıyor. Obezitenin yan hastalıklar ortaya çıkmadan tedavi edilmesi çok önemli.

Dünyada yaklaşık 300 milyon obez insan yaşıyor. Bu sayı obeziteyi zamanımızın en tehlikeli toplum hastalıkları kategorisine sokuyor. Yapılan son araştırmalarda obezite hastalığının insan hayatını 6 ila 7 yıl azalttığı ortaya çıktı. Bu durum her bahar mevsiminde verilen masum kilo verme sözünün aslında ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurguluyor.