Genel SağlıkHABERLER

ALKOL, KOKU ALMA DUYUSUNU ZAYIFLATIYOR

Daha önce 1970’li yıllarda yapılan bir araştırma, alkolün ağır zihin hastalığı olarak bilinen Karsakoff sendromu olanlarda, koku alma duyusunu zayıflattığını ortaya koymuştu.

Alkolism Clinical & Experimental Research adlı dergide yayımlanan yeni araştırma raporunda alkolün Karsakoff sendromu bulunmayan tüketicilerde de koku alma duyusunu zayıflattığı yer aldı.

Ağır alkol tüketicileri ile alkolü uzun zamandır kullananlarda, kokuya karşı hassasiyetin azaldığı kaydedildi. Avusturyalı bilim adamları, koku alma duyusu kaybının beyinde değişim gösteren sinir sistemi patolojisiyle ilgisi bulunduğunu düşünüyor.

Karsakoff sendromu bulunmayan 30 alkol tüketicisi ile 30 sağlıklı denek üzerinde araştırma yapan uzmanlar, koku alma duyusu kaybının, zihin bulanıklığı ve bunama işareti bulunmayan alkoliklerde de meydana gelebildiğini belirledi. Ağır alkol tüketicilerinin yüzde 57’sinde koku alma duyusunun zayıfladığı kaydedildi. Alkoliklerdeki koku alma duyusu kaybının yaş ve cinsiyetle ilgisi bulunmadığı ve alkolü uzun süre kullandıktan sonra bırakanlarda bile bu sorunun devam edebildiği belirlendi.

İNSAN EMNİYETİNİ TEHLİKEYE ATABİLİR

Innsbruck Üniversitesi’nde yapılan araştırmayı yorumlayan Alman bilim adamları, koku alma duyusu kaybına uğrayan alkoliklerin, gaz sızıntısı, yangın kokusu, toksin gibi kokuları alamadığını, bunun da insan emniyetini tehlikeye atabildiğini, ayrıca yedikleri yemeklerden normal koku alma duyusuna sahip insanlar gibi lezzet alamadığını belirtti.