Genel SağlıkHABERLER

SIRT AĞRISI BEYNİ KÜÇÜLTEBİLİR…

Sırt ağrısı, kişinin hareket kabiliyetini engeleyerek hayat standartını düşüren ağrılar arasında önde geliyor.

Sadece bu kadarıyla kalmıyor; yapılan araştırmalar, sırt ağrısının beyinle de doğrudan ilişkisi olduğunu gösteriyor.

Amerikan Ağrı Derneği’nin geçen hafta Chicago’da gerçekleştirilen toplantısında sunulan küçük bir araştırmanın ilk sonuçlarına göre, kronik sırt ağrısından yakınan insanlar beynin ‘düşünmeyle ilgili’ bölümünde küçülme yaşayabilirler.

Beyin dokusundaki azalma araştırmacılar için bir tavuk-yumurta sorunu olmaya devam ediyor, çünkü sırt ağrısının mı yoksa küçülmenin mi daha önce geldiğini henüz bilmiyorlar.

Süregelen araştırmaya başkanlık eden, Chicago’daki Northwestern Üniversitesi’nden Dr. A. Vania Apkarian’a göre, kronik ağrının beynin bazı bölümlerinde küçülmeye yol açması halinde ‘kronik ağrının acilen tedavi edilmesi’ daha fazla önem kazanacak.

Apkarian ve ekibinin yaptıkları araştırmada kronik sırt ağrısından yakınan insanların beyinlerinde genel çapta ve talamus adı verilen bölümde gri maddenin daha az bulunduğu ortaya çıkarıldı. Ağrıdan yakınanların beyinlerindeki gri tabakanın sadece hacmi değil, yoğunluğu da daha düşüktü.

Apkarian, gri maddeyle kronik ağrı arasındaki ilişkinin incelenmesi için ‘çok fazla çalışma’ yapılması gerekse de, ağrının beyindeki bölümlerin küçülmesine neden olması olasılığının kronik ağrıda tedavinin önemini ön plana çıkardığını belirtiyor.

Kaynak : Ekolay