Genel SağlıkHABERLER

ÇOCUĞUNUZU ANAOKULUNA GÖNDERİN

Psikolog Dr. Sibel Gürsoy, çocukların başarılı olabilmeleri için mutlaka anaokuluna gönderin diye uyardı.

Psikolog Dr. Sibel Gürsoy, çocukların başarılı olabilmeleri için bebeklikten itibaren temel ihtiyaçlarının en iyi şekilde karşılanması gerektiğini belirterek, “Çocuğunuzu mutlaka anaokuluna gönderin” dedi.

Her yaş döneminin ayrı ayrı ihtiyaçları olduğunu belirten Psikolog Dr. Sibel Gürsoy, ancak çocuğun beslenme biçiminden onlara nasıl davranıldığına kadar pek çok konunun, çocuğun geleceğini etkilediğini belirtti.

Psikolog Dr. Sibel Gürsoy, İzmir Özel Türk Koleji’nde düzenlenen “Anne-Baba Okulu Eğitim Semineri”nde yaptığı konuşmada, şunları söyledi: “İlk yaşında çocuk her şeyi merak eder. Buna engel olursanız, bir süre sonra çocuk merak etmemeye başlar, öğrenme isteği yok olur. Çocuklara uygun ortam hazırlayarak, öğrenmeye keyifle başlamasını sağlamalıyız. 2 yaşından itibaren merak artar, her şeyi sorarlar. Bu soruları sabırla, en uygun şekilde yanıtlamalıyız. 3-4 yaştan itibaren her çocuğun anaokulu eğitimine ihtiyacı vardır. Sosyal paylaşma ve zihinsel gelişimin en hızlı olduğu dönemdir bu ve artık annenin çocuğa bu konuda verebileceği fazla bir şey yoktur. Çocuklarınızı, yarım gün bile olsa, eğitim programını incelediğiniz iyi bir anaokuluna gönderin.”

Dr. Sibel Gürsoy, 4 yaştan itibaren soruların “neden-niçin” şeklini aldığını kaydederek, karşıt sorularla çocuğun yanıtı bulmasının sağlanması gerektiğini söyledi. Bu durumun çocukların kendine güvenini pekiştirdiğini dile getiren Dr. Gürsoy, “Çocuğun soru sormasını engellemek, kendi kabuğuna çekilmesine ya da hırçınlaşmasına yol açar” diye konuştu.

“Ödül-ceza, tehdit-rüşvet” hakkında da bilgi veren Psikolog Gürsoy, sözlerini şöyle tamamladı: “Çocukların bisiklete sahip olmak için sınıf geçmesi ya da istemediği bir yemeği, televizyon seyretmek için yemeye zorlanması, kendisi için bir şey yapmaması demektir. Bu da sorumluluk duygusunun gelişmesine engeller. Çocuk, iç denetimini sağlayamaz.”