Genel SağlıkHABERLER

KIŞ HASTALIKLARINI PEKMEZLE YENİN

Sık hastalanan ve kansızlığı olan çocuklara bol bol demir ihtiva eden pekmez, elma ve dut kurusu tavsiye edildi.

Burun akıntısı, halsizlik, iştahsızlık, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük gibi belirtilerle tanınan ve halk arasında; nezle, grip olarak isimlendirilen üst solunum yolları enfeksiyonu en çok çocukları etkiliyor.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Yılmaz Sadıkoğlu, anne ve babaları bu hastalığa karşı uyararak, sık hastalanan ve kansızlığı olan çocuklara bol bol demir ihtiva eden pekmez, elma kurusu, dut kurusu ve bunlardan yapılan pestille birlikte süt ve süt ürünleri yedirilmesini tavsiye etti.

Özel Bahar Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yard. Doç. Dr. Yılmaz Sadıkoğlu, dört mevsim görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarına kışın aşırı soğuk, hava kirliliği; yazın ise klima, sık seyahat edilmesi, rüzgara maruz kalınması ve soğuk su içilmesinin sebep olduğunu vurguladı. Sadıkoğlu, anne ve babaları çocukları mevsimine uygun olarak giydirmeleri tavsiyesinde bulunarak, “Çocuklarda; burnu, genzi tıkayan sinüzit, genizeti, bademcik gibi hastalıklar mutlaka tedavi ettirilmelidir. Enfeksiyonlara karşı vücudun direnç kazanması için çocuklar demir yönünden zengin olan pekmez, elma kurusu, dut kurusu ya da bunların pestilleriyle beslenmelidir. Çocuklarda D vitamini eksikliği nedeniyle sert durması gereken gırtlak trake ve kıkırdakları yumuşak olduğu için çöker. Bu durum, derin solunum yapılmasını ve solunum yollarının temizlenmesini engeller. Bunun için aileler kolay havalanan ve iyi güneş alan evlerde oturmalıdır. Bu mümkün değilse, her gün mutlaka 30 dakika güneşe çıkartılmalıdır.” dedi.

Virüs mü, bakteri mi?

Üst solunum yolu enfeksiyonlarına virüs, mantar ve bakterilerden oluşan yüzlerce mikrobun sebep olduğunu anlatan Yard. Doç. Dr. Yılmaz Sadıkoğlu, bu hastalığın genellikle nezle ya da grip olarak adlandırıldığını ifade ederek, “Hastalığa sebep olan mikrobun virüs mü, bakteri mi; yoksa mantar mı olduğu klinik ve laboratuvar sonuçlarıyla çok rahatlıkla tespit edilebilir. Genellikle, yüzde 60 ihtimalle virüstür. Virüslerin tedavisinde, antibiyotik kullanılmaz, sadece istirahat ve bol sulu yiyecekler yenmesi tavsiye edilir. Bakteriyse; penisilin tedavisi uygulanır.” diye konuştu.

Boğaz ağrısı, öksürük ve burun tıkanıklığı gibi vücudun korunmasına yönelik belirtilerin ilaçlarla ortadan kaldırılmasının yanlış olduğunu anlatan Sadıkoğlu, “Burun tıkanıklığını açan damlaların, boğaz ağrısını yok eden pastillerin ve öksürüğe çözüm olarak sunulun öksürük şuruplarının tedavide yeri yoktur. Bu ilaçlar dünyada sağlık kuruluşları tarafından onay almamışlardır. Öksürük, burun tıkanıklığı ya da hapşırık mikroplardan vücudun temizlenmesini sağlar ya da mikropların girmesini engeller. Vücudun savunma mekanizmasını hastalık olarak görmek yanlıştır. Tedavi mümkünse, sebebe yönelik olmalıdır. Vücudun savunma sistemine zarar vermemelidir.” diye konuştu. ZAMAN