Genel SağlıkHABERLER

DOĞRU KULLAN SAĞLIKLI KAL

Bilgisayar kullanırken yanlış oturma ve aralıksız çalışmak cerrahi girişimlere kadar ilerleyen bozukluk nedeni.

BİLGİSAYARI YANLIŞ KULLANMAK, HASTA EDİYOR !

Bilgisayara yanlış bakış açısı ve mesafe baş ve boyun, oturma bozukluğu sırt ve bel, uzun süre aynı konumda durmak da omuz bölgesi ağrılarına, hareketlerde tutukluğa, erken yorulmaya ve krampa neden oluyor.

Doç. Dr. Ersin Nuzumlalı, “başlangıçta basit önlemlerle düzelebilen yakınmalar, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda ileri dönemlerde cerrahi girişimlere kadar gidebilir. Ekran tepe noktası gözlerle aynı mesafede, dirsek açısı 90-135, kalça açısı 90, diz açısı 90-110, ayak bileği açısı da 90 derece olmalı” dedi.

Baykent Tıp Merkezi’nde görevli Doç. Dr. Ersin Nuzumlalı, yanlış bilgisayar kullanmanın birtakım ortopedik sorunlara yol açtığını söyledi. Sorunların temel olarak “kullanılan aletlerin ergonomik olmaması”, “bilgisayar karşısında düzgün oturulmaması” ve “aralıksız uzun süre çalışmak”tan kaynaklandığını vurgulayan Doç. Dr. Nuzumlalı, “uygun olmayan pozisyonda, uzun süre ve devamlı tekrarlanan hareketler adalelerde gerilmeye, yorgunluğa ve giderek ağrılı adale spazmlarına yol açar” dedi.

Tüm bunların erken dönemde eklemlerde ağrı ve şişliklere, ileri dönemlerde de erken kireçlenmelere neden olduğunu anlatan Doç. Dr. Nuzumlalı, şöyle konuştu: “Sinirler özellikle el bileği ve dirsekte sıkışarak, ağrı ve parmaklarda uyuşmalara neden olabilir. Başlangıçta yakınmalar yorgunlukla ortaya çıkıp işi bırakınca düzelirken, orta dönemde yakınmalar işin başlangıcından hemen sonra ortaya çıkar. İleriki dönemde yakınmalar dinlenme sırasında da vardır, hafif işler bile zorlukla yapılır. Başlangıçta basit önlemlerle düzelebilen yakınmalar, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda ileri dönemlerde cerrahi girişimlere kadar gidebilir.”

Doç. Dr. Nuzumlalı, bilgisayara yanlış bakış açısı ve mesafesinin baş ve boyun, oturma bozukluğunun sırt ve bel, uzun süre aynı konumda durmanın da omuz bölgesinde ağrılara, hareketlerde tutukluğa, erken yorulmaya ve krampa yol açtığını dile getirdi.

ÖNERİLER

Doç. Dr. Ersin Nuzumlalı, bilgisayar başında sürekli çalışanlara şu önerilerde bulundu:

Bilgisayara bakış açısı 20-30 derece, ekranın yüzden uzaklığı 50-70 santimetre olmalı.

Pratik olarak ekran tepe noktası gözlerle aynı mesafede bulunmalı.

Otururken dirsek açısı 90-135, kalça açısı 90, diz açısı 90-110, ayak bileği açısı da 90 derece olmalı.

Her saat başı 10 dakika ara verilmeli. Bu sırada sırt, boyun ve bel egzersizleri ile oda içinde yürüyüş yapmalı.

Genellikle kağıt, klavyenin yanına konulur ve her seferinde baş eğilerek kağıda bakılır. Bu da boyun sorunlarına neden olur. Bunu önlemek için kağıt tutucu kullanılmalı ve yazı sadece göz hareketleri ile takip edilmeli.

Oturulan koltuk 5 ayaklı olmalı ve her yöne kolaylıkla dönebilmeli. Bu sayede çalışırken yapılan dönme hareketleri belden değil, koltuk vasıtasıyla tüm vücuttan yapılır. Ayrıca koltuğun ayarlanabilir sırt desteği olmalı ve bu bel çukurluğunu desteklemeli. Yine koltuğun kol desteği bulunmalı ve fırsat buldukça dirsek hareketleri yapılmalı.

El bileği desteklenmeli ve el bilekle aynı eksende tutulmalı. Belli aralıklarla eller dinlendirilmeli ve parmaklara germe hareketi yaptırılmalı. Dokümanlar ve mouse (fare) kolayca ulaşılabilecek mesafede olmalı.

Çalışma esnasında dizler fırsat buldukça hareket ettirilmeli. Dizin uzun süre hareketsiz tutulması, kıkırdak yumuşamasına neden olur.