Genel SağlıkHABERLER

BİLİNÇLİ İLAÇ KULLANMA ŞARTLARI

Uzmanlar, tavsiye edilen dozda kullanılmayan ilaçların zehirlenmelere yolaçabileceği uyarısında bulundu.

Hastalığının “daha çok ilaç alarak, daha çabuk geçeceğine” inananların sayısının toplumda hiç de azımsanamayacak boyutlarda olduğunu belirten Uşak Sağlık Müdürü Dr. Zafer Aydın, bu durumun doz aşımına bağlı yan etkilere, zehirlenmelere, hatta ölümlere yol açabileceğini hatırlattı.

Eş-dost tavsiyesine göre ilaç kullanımının büyük tehlikelere davetiye çıkardığını kaydeden Dr. Aydın, “Oysa benzer şikayetleri olan insanların farklı ilaçları kullanması gerekebilir. Çünkü ilaçların yan etkileri hastadan hastaya değişebilir. Hastalar ilk başvurduğu doktorun ilaçları bitmeden başka bir doktora başvurmasınlar. Bu süre tamamlanıcaya kadar sabırlı olsunlar” dedi.

Yanlış antibiyotik kullanımının da toplumda bir hayli yaygın olduğuna dikkat çeken Dr. Aydın, “Antibiyotikler hekime danışılmadan kullanıliyor. Bu durum antibiyotiklere karşı direnç gelişmesine neden olmaktadır. Sadece hekim önerisi ve belirtilen süreler çerçevesinde ilaç kullanılmalıdır. Beklenmedik yan etki olduğunda hemen hekime danışılmalıdır. İlacın kullanılması gibi saklanmasını bilmeyenler de var. İlaçlar nemli, sıcak ve güneşli ortamlara bırakılmamalıdır. Ağzı kapatılmalı ve çocukların ulaşamayacakları yerlerde muhafaza edilmelidir. Aksi takdirde, insan sağlığı için kullanılan ilaçlar zehirlenmelere yolaçabilir. Yine şekerlemelere benzeyen ilaçlar özellikle çocuklardan uzak tutulmalıdır” diye konuştu.