Genel SağlıkHABERLER

SAVAŞ OLASILIĞI HASTALIK SEBEBİ OLDU

Muhtemel ABD-Irak savaşının şizofrenik ve mizaç bozukluğu olan hastalarda kişilik değişikliklerine yol açıyor.

Erzurum SSK Bölge Hastanesi Psikyatri Bölüm Şefi Mehmet Yavuz, önümüzdeki günlerde çıkması muhtemel savaş sırasında Bush ve Saddam karakterlerinde artış görüneceğini belirterek, “Maalesef önümüzdeki günlerde biz istesek de, istemesek de savaş kaçınılmaz görünüyor.

Herkes bilir; şizofrenik ve mizaç bozukluğu olan manik epizodlu hastalarda, çeşitli hezeyanlar ve halisünasyonlar görülür. Bunlar daha ziyade görsel ve işitsel karakterlidir. Ancak bazen de kişinin kendini bir başka biri olarak görme ve kendini onun yerinde sanma hezeyanları olur. Bu hezeyanlar genellikle toplumda belirgin bir yer edinmiş ya da ünlenmiş kişilerin yerlerine geçme şeklinde makromegalomanyak karakterdedir. Bir hastamız sabahın erken saatlerinde görev süresi dolan valinin makamına giderek görevi devralmaya geldim demiştir. Biz psikiyatri kliniklerinde sık sık popüler ve ünlü kişilerin yerine geçmiş ve ciddi olarak kendini öyle kabul eden hastalara şahit oluruz” diye konuştu.

Geçmiş yıllarda kendini Atatürk, İsmet İnönü , Turgut Özal, Hitler, Lenin, Mussolini zanneden bir çok hasta müşahede ettiklerini dile getiren Dr. Mehmet Yavuz, “Hatta bir ara Fatih Terim modası vardı bizim hastalarda. Şimdilerde ise bir Saddam ve Bush modasıdır gidiyor. Ama nedendir bilmiyorum hastalarda daha çok Saddam tiplemesini görüyoruz, ama Bush olanlar da az değil, hatta aynı klinikte Saddam ve Bush kimliğine girmiş ayrı hastalar bile bulunabiliyor. Bu durumda klinikte hakim olan gergin kavga ortamını anlatmaya gerek yoktur sanıyorum.

Hasta bakıcılar birer koruma görevlisi gibi hastaları takip eder ve bunların aralarındaki muhtemel çıngarı önlemeye çalışırlar. Öyle sanıyorum ki, bugünlerde akıl hastanelerinde Saddam ve Bush kimlik hezeyanları oldukça çoğalmış durumda. Ancak bir şey merak ediyorum. Acaba önümüzdeki aylarda hangi kimlik hezeyanı ağır basacak ? Saddam mı, yoksa Bush mu? Bu sorunun cevabını hep birlikte bekleyip göreceğiz” diye konuştu.