Genel SağlıkHABERLER

KEREVİZ KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRÜYOR

Uzmanlar, kereviz sebzesinin kan şekeri ve tansiyonu düşürmeye yardımcı olduğunu bildirdi.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Koç, anavatanı İsviçre’den itibaren Akdeniz ülkeleri, Habeşistan, Kafkasya, Bülicistan ve Hindistan’ın yüksek yerleri ile yeni Zelanda ve Kaliforniya olarak gösterilen kerevizin, eski Yunan ve Mısırlılar zamanından beri kültürünün yapılmakta olduğunu söyledi.

Kerevizin yetişme alanları hakkında bilgi veren Doç. Dr. Koç, “Kereviz ülkemizde bazı yörelerde geniş alanlarda yetiştirilmektedir. Kereviz 2 yıllık bir bir sebze olup yetişmesi havuç gibidir. Kök kerevizinin kök yumurtaları yuvarlak veya hafif basık şekilde ve iriliktedir. Yaprak kerevizinde yapraklar 15-20 santimetre uzunlukta, hafif oluklu, kalın yaprak saplı, yeşil renkli, gevrek ve içleri dolgun ve çok lezzetlidir. Gövde çok dallı ve 60-90 santim kadar dallanır.

Çiçekleri beyaz renklidir. Çiçek, sapın ucunda şemsiye şeklindedir. İki gözlü meyvelerinin herbiri 10-14 adet, oldukça küçük, kurşuni-kave renkli tohum bulundurur. Tohumlar 5 yıl kadar canlılığını korur. Kereviz görüldüğü gibi besin maddelerince zengin olmakla beraber halk arasında bir çok hastalığa karşı ilaç yapımında kullanılmıştır” dedi.

KEREVİZİN FAYDALARI

Kerevizin sağlık açısından birçok faydası olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Koç, “Mafsal iltihaplarını kurutucu, uyarıcı, iştah acıcı, susuzluk giderici, gaz söktürücü, idrar artırıcı (turp ile birlikte ezilerek elde edilen suyu) adet kanamasını arttırıcı, böbrek ve mesanedeki kumları ve taşları parçalayıcı ve düşürücü, mideyi güçlendirici, guatrı önleyici, safra ifrazatını düzenleyici, nefes darlığını giderici, kara ciğer ve göğüs şişkinliğini indirici, kan şekeri ve yüksek tansiyonu düşürücü, cinsel gücü arttırıcı, hazmı kolaylatıcı, ses kısıklığını açıcı, böbrek ağrılarını dindirici, romatizmayı iyileştirici, sinir sistemini teskin edici ve nefes kokusu gidirici özelliğinden de istifa edilir” diye konuştu.