Genel SağlıkHABERLER

BÜYÜK KARDEŞ OLMANIN SORUNLARI

Yapılan araştırmalara göre, kardeşler arasındaki yaş farkları, benlikte oluşacak problemin çeşidini de ortaya koyuyor.

Psikiyatrist Hüdaverdi Derman, kardeşi 1-3 yaşları arasında doğan çocukların ‘kuşkucu’ , 3-5 yaş arasında doğanların ‘içine kapanık’, 6 yaşından sonra doğanların ise ‘silik’ karakterde olma riskinin çok yüksek olduğunu belirtti.

Kardeşlerin doğumuyla birlikte “pabuçlarının dama atıldığını” düşünen çocukların, ileri yaşlarda çeşitli psikolojik rahatsızlıklar yaşayabileceğini belirten uzmanlar, çocuklarına böyle bir durum yaşatmak istemeyen anne ve babalara, kardeşler arasında mümkün olduğunca az yaş farkı bırakmalarını öneriyor.

Kendilerine psişik rahatsızlıklarla gelen kişileri tedavi etmek isteyen uzmanlar, ilk iş olarak çeşitli yöntemler kullanıp, o kişinin çocukluğuna iniyor. Modern psikiyatri de, davranış bozukluklarını, “kişiliğin iskeletinin oluştuğu dönem” olarak kabul edilen çocukluk çağında yakalayarak, daha ilk aşamadayken tamamen ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

BİR UZMANA BAŞVURULMALI

Konya Numune Hastanesi Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Psikiyatrist Hüdaverdi Derman, psikolojik rahatsızlıklara neden olan önemli etmenlerin başında, sosyalleşmenin ilk adımlarının atıldığı çocukluk dönemindeki kardeş ya da kardeşlerle olan iletişim problemlerinin geldiğini söyledi. Çocukların, “anne ve babalarının fiziki birer parçası değil, birey olduklarını” kavramaya başladıkları devrenin de aynı dönem olduğunu vurgulayan Derman, “Burada önemli olan konu, ikinci çocuğun doğduğu tarihte, büyük kardeşin kaç yaşında olduğudur” dedi. Küçük kardeşin sağlığı için annenin süt içirme davranışının bile büyük çocuk tarafından “aşırı ilgi” olarak algılanabildiğini belirten Derman, “Gerekli önlem alınmadığı takdirde, bu durum, aşırı benlik yaralanmalarına yol açabilir. Bunun için de anne ve babaların, mutlaka bir uzmana başvurmaları gerekir” diye konuştu.

YAŞ FARKININ ÖNEMİ

Küçük kardeşe gösterilen ilgiyi kıskanan büyük kardeşin davranışlarının, yaygın olarak, kabullenmeme ya da daha önce yapabildiği hareketleri yapamama gibi “gerilemeler” biçiminde ortaya çıktığını kaydeden Hüdaverdi Derman, sözlerini söyle sürdürdü:

“Yapılan araştırmalara göre, kardeşler arasındaki yaş farkları, benlikte oluşacak problemin çeşidini de ortaya koyuyor. Kardeşi 1-3 yaşları arasında doğan çocukların ‘kuşkucu’ , 3-5 yaş arasında doğanların ‘içine kapanık’, 6 yaşından sonra doğanların ise büyüyünce ‘kendini ortaya koyamayan, silik’ karakterde olma riski çok yüksek. Bu kişilik bozukluklarının derecesi ise benlikteki yaralanmanın büyüklüğüne göre değişiyor. Kardeşinin doğduğunu hatırlamayan çocuk ise kardeşinin varlığını hiçbir şekilde yadırgamadan kabul edecek ve psikolojik problem yaşama riski azalacaktır.”