Genel SağlıkHABERLER

ANOMALİLİ DOĞUM ÖNLENEBİLİR

Anomalili doğumların önlenebilmesi için evli çiftlerin doğum kararı almadan önce, kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurması gerektiğine dikkat çekildi.

Anne adayının doğum öncesi fiziki muayene yaptırması sırasında tespit edilen follik asit düzeyi eksikliğinin, piyasada mevcut follik asit içeren tabletleri en az iki ay kullanmasıyla giderilebileceği, annenin olası nöral tüp kusurlu ve mental gerilikli bebek doğurmasının söz konusu olamayacağı vurgulandı.

Anomalili doğumların yaşamla ilgili işlevleri bozan, ölüme ya da kalıcı sakatlıklara yol açan durumlar olduğunu anlatan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mansur Kamacı, kandaki follik asit yetmezliği ile gebelik sırasında annenin teratojen maddelerin etkisinde kalmış olmasının, bebekte kromozomların olumsuz etkilenerek, ölü ya da sakat doğumlara yol açtığını söyledi.

Kamacı, anomalili doğumların önlenebilmesi için evli çiftlerin doğum kararı almadan önce, kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurması gerektiğine dikkati çekti. Kamacı, anne adayının doğum öncesi fiziki muayene yaptırması sırasında tespit edilen follik asit düzeyi eksikliğinin, piyasada mevcut follik asit içeren tabletleri en az iki ay kullanmasıyla giderilebileceğini, annenin olası nöral tüp kusurlu ve mental gerilikli bebek doğurmasının söz konusu olamayacağını da vurguladı.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ’NDE ORAN YÜKSEK

Prof. Dr. Kamacı, Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki halkın büyük çoğunluğunun eğitimsizliğinin, sosyal güvenceyi sağlayan sistem içinde olmamalarının, kaderci anlayışın, uzman doktora gitme alışkanlığının kazanılmamış olmasının, ileri yaş gebeliği ile akraba evliliği yaygın olmasının da anomalili doğumlara yol açtığını ifade ederek, şöyle devam etti: “Doğum oranı Türkiye’nin batı bölgelerine göre daha yüksek olan Doğu Anadolu Bölgesi’nde halkın medya iletişim araçları ile eğitilmeleri ve gelişmiş ülkelerde olduğu gibi periyodik gebe izlemlerini yaptırma alışkanlığı kazandırılmalıdır.”

2001 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’ne yüzde 1, 2002 yılında yüzde 0.5 oranında anomalili doğum meydana geldiğini kaydeden Kamacı, “2000 yılından bu yana hastalıklarda gebelik öncesi ve gebelik sonrası uzman doktora gitme alışkanlığındaki yüz güldürücü artışın bu oranın azalmasında etkisi bulunmaktadır” dedi.