Genel SağlıkHABERLER

YÜZ NAKLİ GERÇEK OLUYOR!

Yeni yöntemle, kadavradan alınacak deri, sinir, kaslar ile burun ve çene gibi organlar da hastaya transfer edilecek.

Sabah Gazetesi’nin haberine göre, tıp dünyası yeni bir devrimin eşiğinde. İngiltere’deki bir hastanede ilk kez ‘yüz’ nakli gerçekleştirilecek. Yeni yöntemle, kadavradan alınacak deri, sinir, kaslar ile burun ve çene gibi organlar da hastaya transfer edilecek. Ameliyat için artık gün sayılıyor

İngiltere’nin Başkenti Londra’daki bir hastane, tarihi bir ameliyata imza atmaya hazırlanıyor. Royal Free Hospital’da görevli Estetik Cerrah Dr. Peter Butler, birkaç hafta içinde dünyanın ilk ‘yüz nakli’ ameliyatını gerçekleştireceğini açıkladı. Geçtiğimiz yıldan bu yana ameliyat için çalışmalarını ve hazırlıklarını sürdüren Dr. Butler ve ekibinin ilk hastası, 14 yaşındaki İrlandalı bir kız çocuğu.

Küçük kız, ailesinin alev alan otomobilinde mahsur kalarak feci şekilde yanmış. Birçok ameliyat geçirmesine rağmen yüzü tanınmayacak halde. Bu tarihi ameliyat için gönüllü olan kızın şu anda psikolojik hazırlık safhasında olduğu belirtiliyor. Dr Butler ve ekibinin ameliyat sırasındaki diğer üç gönüllü ise İngiltere, Türkiye ve Amerika’dan. Türkiye’den başvuran kişi de adı açıklanmayan, ağır yanık kurbanı bir kadın. İlk testlerin ona da yapıldığı belirtiliyor.

ON SAAT SÜRECEK
İngiliz doktor, geçtiğimiz Kasım ayında yaptığı açıklamayla dünyanın önde gelen haber kuruluşları CNN’den BBC’ye, New Scientist Dergisi’ne kadar birçok yere manşet olmuştu. Bu açıklamasında, altı aya kadar ilk yüz naklini gerçekleştireceğini söyleyen Dr. Butler, hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu ve ameliyatın birkaç hafta içinde yapılacağını belirtiyor.

İnsanlık tarihinde yeni bir çığır açabilecek ameliyat 10 saat sürecek. En fazla dört saat önce ölmüş ve organlarını bağışlamış birinin yüzü, hastaya nakledilecek. Ameliyatta ölen kişinin kan damarlarından sinirlerine, dudaklarına, burnuna kadar yüzündeki her organın nakledileceği belirtiliyor.

ÇIĞIR AÇACAK KESİN ÇÖZÜM
Dr. Butler, daha önce yaptığı açıklamalarda yüz naklinin zor olduğunu ancak imkansız olmadığını söylemişti. Şu anda, özellikle ciddi yanık vakalarında vücutlarının başka bölgelerinden alınan deriyle tedavi yöntemi uygulanıyor. Ancak yüz bölgesinde bu yöntem tam işlevli değil. Çünkü nakledilen deri, sinir ya da kas olmadığı için yüzün mimiklerini yerine getirmesini sağlayamıyor. Bu durumda özellikle yanak, göz ve dudak kısmında hastanın yüz ifadesi oluşamıyor.

Yüz naklinin bu konuya kesin çözüm olduğunu belirten Dr. Butler, “Soru yapabilir miyiz değil, yapmalı mıyız olmalı. Yüz nakli ameliyatları etik ve tıbbi açıdan tartışılmalı” diye konuştu. Estetik cerrahlar kongrelerinde konu masaya yatırıldı, birçok dini kuruluşun da görüşleri alındı ve sonunda ameliyatın yapılması kararlaştırıldı.

PSİKOLOJİK HAZIRLIK ŞART
Ancak en önemli sorun, yüzü feci şekilde yanan kişinin, yapılacak nakille bir gecede yeni bir “kişi” olmaya hazır olup olamayacağı. Ameliyattan sonra kendisine değil bir başkasına benzeyeceği, ölmüş birinin yüzünü taşıyacak olması, onun yüzüyle hayatını sürdürecek olmasının sıkıntıları üzerinde duruluyor. Bunun yaratacağı sorunlar üzerinde duruluyor.

Bu kaygılar nedeniyle, aralarında bir Türk kadının da olduğu hastalar, operasyona uygun olup olmadığı yolundaki ilk testlerden sonra psikolojik hazırlık evresine alınıyor. Ameliyatta hastanın derisi, deri altındaki yağları ve yüz kasları alınacak. Yerine ölen kişinin kan damarları, kılcal damarları, sinirleri ve kasları nakledilecek. Gerekliyse yeni dudak, yanak kemiği, kulak, burun ve deri yerleştirilecek.

Ameliyatın başarılı olması ve yüz hareketlerinin gerçekleşebilmesi için kasların doğru yerlere bağlanması şart. Dr. Butler ve ekibinin asıl endişesi, organ nakli her ne kadar yaygınlaşmaya başlasa da, yüzünü bağışlayacak kişilerin sayısının yok denecek kadar az olacağı.