Genel SağlıkHABERLER

YEŞİL KART’LILARA ELEME GELİYOR

Sağlık harcamalarında israfı önleyici yeni düzenlemelere gidiliyor. Bu çerçevede yeşil kart kullanımı da disipline ediliyor.

Bütçe Uygulama Talimatı ile yürürlüğe konulan tedbirlerin ardından, gerek 2003 Bütçe Kanunu gerekse genelgelerle, sağlık harcamalarına dönük diğer düzenlemeler hayata geçirilecek.

Bu önlemlerin ilk adımında, hastane ve ilaç faturalarına ödeme öncesi ön kontrol getirilecek. Buna göre sağlık kuruluşlarının düzenlediği tedavi ve ilaç faturaları ile reçeteler, artık saymanlıklarca hemen ödenmeyecek. Fatura ve reçeteler, önce özel denetim komisyonunun önüne gidecek. Komisyonda doktor ve eczacı gibi sağlık temsilcileri ile diğer ilgililer bulunacak.

Özel komisyon, faturaların şişirilip şişirilmediğini, kullanılan ilaçların söz konusu tedaviye uygun olup olmadığını kontrol edecek.

Sağlık harcamalarındaki israfı önlemenin ikinci adımını, yeşil kart sahiplerinin gözden geçirilmesi oluşturacak. Maliye Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’de 15 milyon dolayında yeşil kartlı vatandaş bulunduğunun sanıldığını, bazı birimlerin bu konuda daha yüksek rakamlar da telaffuz ettiğini belirttiler.

Maliyeciler, yapılan tespitlerde sadece mali durumu iyi olanlar değil, tedavi sırasında sevk işiyle uğraşmamak ve cepten ödeme yapmamak için SSK ve Bağ-Kurluların dahi yeşil kart çıkarttığının anlaşıldığını bildirdi. Yetkililer, yapılacak çalışmada yeşil kartı gerçekten ihtiyacı olanların kullanmasının sağlanacağını, diğer kartların ise iptal edileceğini ifade ettiler.

Yeşil kartlılar için uygulamaya konulacak bir diğer düzenlemeyle de, yeşil kart sahiplerine de kopyalı sağlık karneleri verilecek. Bu sayede doktorlar, hastaya hangi tarihte, ne tür ilaç yazıldığını görebilecek. Böylece yeşil kartlıların 3 günde bir doktora gidip aynı ilacı yazdırmasının ve daha fazla ilaç almasının önüne geçilecek.