Genel SağlıkHABERLER

HAMİLELİKTE FAZLA TV SEYRETMEYİN

Bebeğin iç organlarının geliştiği gebeliğin ilk üç ayında uzun süre televizyon karşısında kalmanın riskli olduğu vurgulandı.

Prof. Dr. Mehmet Çolakoğlu, televizyondan yayılan radyasyonun anne karnındaki bebeğin kromozom yapısını bozarak, gelişimini olumsuz yönde etkileyebileceğini kaydetti. Çolakoğlu, ayrıca sakat bebek doğumunun en önemli sebebi olan kromozom bozukluklarına, bilinçsiz ilaç kullanımı, çevre kirliliği, annenin metabolik hastalıkları, hormon bozukluğu ve akraba evliliklerinin de neden olduğuna dikkat çekti.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çolakoğlu, sakat bebek sahibi olmamak için gebelik döneminin ciddiye alınması ve belli aralıklarla kontrol yaptırılması gerektiğini ifade etti. Sakat bebek doğumunun toplum ve aile açısından önemli bir sorun olduğunu dile getiren Çolakoğlu, bu tür durumların en önemli sebebinin ise kromozom bozuklukları olduğunu vurguladı.

Kromozom bozukluğuna gebelikte bilinçsiz ilaç kullanımı, radyasyona maruz kalma, çevre kirliliği, annenin metabolik hastalıkları, hormon bozukluğu ve akraba evliliklerinin neden olduğunu anlatan Çolakoğlu, birçoğu sonradan tedavi edilemeyen hastalıkların bebeklere etkisinin, ailelerin hayatını karartabilecek sonuçlar doğurabileceğini kaydetti.

GENETİK TESTLER

Anne karnından su alınarak, embriyoya yapılacak genetik testlerin sakat bebekleri erkenden tespit ederek, alınmasını sağlayacağını dile getiren Çolakoğlu, “Bu testlerle down sendromu denilen geri zekalı mongol bebek, kan, kas ve sinir hastalıkları, enzim eksiklikleri ile seyreden bazı hastalıkların teşhisi konabilmektedir” dedi.

Gebelikte radyasyona maruz kalmanın da ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini belirten Çolakoğlu, bunun için bebeğin iç organlarının geliştiği gebeliğin ilk 3 ayında anne adaylarının televizyon izlemelerinin sakıncalar doğurabileceğini söyledi.

Televizyon gibi büyük elektronik cihazların radyasyon yaydığını anımsatan Çolakoğlu, bu nedenle hamilelerin gebeliklerinin başında çok uzun süre televizyon karşısında kalmalarının risk oluşturabileceğini vurguladı. En azından anne adaylarının ilk 3 ay televizyonu çok sık izlememelerini öneren Çolakoğlu, televizyondan yayılan radyasyonun anne karnındaki bebeğin kromozom yapısını bozarak, gelişimini olumsuz yönde etkileyebileceğini kaydetti. Çolakoğlu, bebeğin iç organlarının geliştiği gebeliğin ilk aylarında risk oluşturabilecek diğer tüm zararlı etkilere karşı dikkatli olunmasının şart olduğunu sözlerine ekledi.