Genel SağlıkHABERLER

KÜÇÜK MEME KANSERİ TÜMÖRLERİ TESBİT EDİLEBİLECEK

Yeni geliştirilen röntgen yöntemiyle, meme kanseri tümörlerinin şimdiki mamografi tekniklerinden çok daha erken tespit edilebileceği kaydedildi.

New Scientist dergisinde yayımlanan habere göre, yeni yöntem, tümörlerin röntgen ışınlarını belirli bir açıyla yansıtmasına dayanıyor. Bu bilgi ışığında, hekimlerin 4 milimetrelik tümörleri bile tespit edebileceği kaydedilen haberde, uygulanan tekniklerle ancak 10 milimetre büyüklüğündeki tümörlerin görüldüğü hatırlatıldı.

Londra Üniversitesi’nde görevli bilim adamı Robert Speller ve ekibi, tümörlerin röntgen ışınlarını belirli bir biçimde yansıttığını ortaya çıkardı. Speller, ana röntgen ışınından 9 derece açıyla yansıtılan ışınların ek bir detektörle toplanabildiğini kaydetti.

Yapılan mamografi tekniğinde, röntgen ışınlarının doku tarafından emilim oranına bakıldığını söyleyen Speller, röntgen filminde görülen rengi açık bölgelerin olası tümörler olarak yorumlandığını kaydetti. Bu yöntemle küçük tümörlerin ayırt edilemediğini belirten Speller, ayrıca 45 yaşından küçük ve meme dokusu az yağlı olan kadınlarda da kitlelerin çok zor görüldüğünü ifade etti.

Speller, yeni yöntemle tespit edilen küçük tümörlerin ameliyatla alınmasının daha kolay olduğunu söyledi.