Genel SağlıkHABERLER

YARALIYA MÜDAHALE ETMEMEK DE YANLIŞ

Bilinçsizce yapılan ilkyardım girişimlerinin sıkça eleştirilmesi, vatandaşları, yaralıya müdahale etmede çekimserliğe itiyor.

Doç. Dr. Cavit Çöl, basit birkaç ilkyardım bilgisiyle hayat kurtarılabileceğini hatırlatarak, vatandaşların eğitilerek ilkyardım ve acil müdahale konusunda bilinçlendirilmeleri gerektiğini vurguladı.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cavit Çöl, ilkyardım girişiminin gerekli olduğu acil durumlarda, yanlış yapma korkusunun, ilgisizlik, duyarsızlık ve umursamazlık haline dönüşmemesi gerektiğini bildirdi. Doç. Dr. Cavit Çöl, bilinçsizce yapılan kurtarma ve ilkyardım girişimlerinin sıkça eleştirilmesinin, vatandaşları, yaralıya müdahale etmede çekimserliğe ittiğini söyledi. İnsanların yanlış bir şey yapmaktan korkup, sorumluluk almak istemediklerine dikkati çeken Çöl, çok basit birkaç ilkyardım bilgisiyle hayat kurtarılabileceğini kaydetti.

PANİK YAPILIYOR

İnsanların acil bir durum karşısında panik yaptıklarını ve müdahale etmek yerine tepki gösterdiklerini belirten Doç. Dr. Cavit Çöl, şunları söyledi:

“İnsanlar, ilkyardım yapılması gereken kişinin yanına yaklaşmıyorlar. Sadece (Ambulans neden gelmedi? Neden kimse yardımcı olmuyor? Doktorlar nerede?) gibi davranışlar sergiliyorlar. Ülkemizde çok iyi işleyen ve birkaç dakika içinde yaralıya ulaşan yaygın bir acil yardım ağı olmadığından dolayı, bu tür durumlarda çok sayıda vatandaş hayatını kaybediyor. Bunun sorumlusu, yalnızca sağlık sistemi veya sağlık çalışanları değildir. Yeterli sayıda ambulans olmaması, ekipman yokluğu, yoğun şehir trafiği, araçların uygunsuz park edilişi, acil yardım telefonlarının asılsız bildirimlerle çalışamaz hale getirilişi de önemli etkenler arasında yer alıyor.”

Çöl, özellikle ambulansların geçiş üstünlüğüne işlerlik kazandırılması, vatandaşların eğitilerek ilkyardım ve acil müdahale konusunda bilinçlendirilmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.