Genel SağlıkHABERLER

TÜRKİYE’DE MENOPOZA GİRME YAŞI ORTALAMA 47

Türkiye Menopoz ve Osteoporoz Derneği Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Ertüngealp, Türkiye’de menopoza girme yaşının ortalama 47 olduğunu belirterek, “Menopoz doğal bir olay olmasına karşın, mutlaka takip ve tedavi gerektirir” dedi.

Prof. Dr. Ertüngealp, Hyatt Regency Oteli’nde düzenlediği basın toplantısında, kadın sağlığına verilen önem çerçevesinde bir süredir sürdürdükleri “Menopoz Bilinçlendirme Kampanyası”na, bu yıl da sanatçı Nükhet Duru’nun desteğiyle devam edeceklerini söyledi.

Menopozun bir hastalık değil, doğal bir olay olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Ertüngealp, kadınların bu konuda bilinçlendirilmelerinin önemine değindi. Prof. Dr. Ertüngealp, ülke genelinde üniversite ve araştırma hastanelerine başvuran 136 bin kadınla yapılan araştırmaya göre, “Türkiye’de menopoza girme yaşının ortalama 47” olduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, 2030 yılında dünyada 50 yaş üstü 1 milyar 250 milyon kadın olacağının tahmin edildiğini ifade eden Prof. Dr. Ertüngealp, ortalama yaşam süresinin de 80’li yaşlara geldiğini, bu nedenle menopozda kadın sağlığının önemli olduğunu söyledi.

Menopoza bağlı olarak ileri yaşlarda osteoporoz, alzheimer, bellek bozuklukları gibi bulgular görüldüğünü belirten Prof. Dr. Ertüngealp, “Menopoz doğal bir olay olmasına karşın, mutlaka takip ve tedavi gerektirir” diye konuştu.

HRT’NİN SONUÇLARI

Prof. Dr. Ertüngealp, menopozda kullanılan östrojen ve progesterondan oluşan Hormon Replasman Tedavisi’ne (HRT) de dikkati çekerek, dünyada kadınların yüzde 20-40 oranında HRT gördüğünü, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 30 civarında olduğunu dile getirdi. Menopoz tedavisinin kişiye özel olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ertüngealp, kadının genetik riskine, geçmişte geçirdiği hastalıklara, beslenmesine ve yaşam şekline bakılarak bir tedavi programı uygulandığını bildirdi.

Prof. Dr. Ertüngealp, HRT’nin meme kanseri riskini artırdığının bilindiğine işaret ederek, “Obezitenin meydana getirdiği meme kanseri riski, östrojen kullanımından daha fazla. Yani şişman bir kadının meme kanseri olma olasılığı, HRT uygulanandan çok” dedi.

NÜKHET DURU’DAN ÖNERİLER

Sanatçı Nükhet Duru da, menopoz konusunda kadınlarla yüz yüze toplantılar gerçekleştireceğini belirterek, şunları söyledi: “Kadınlara, mutlaka muayene olup, koruyucu hekimlikten yararlanmaları gerektiğini anlatacağım. Menopoz, kadınların hayatında yeni bir sayfa. İleriki yaşlarda sağlıklı olmaları için, risk faktörleri de göz önüne alınarak mutlaka hormon tedavisi olmalarını isteyeceğim. Benim de 3 yılım var menopoza girmeye. Kendimi bilgilerle donatarak uzun yıllar sağlıklı kalmak istiyorum.”