Genel SağlıkHABERLER

TÜRKLERİN KOLESTEROLÜ YÜKSEK

Türkiye’de yaklaşık 10 milyon kişinin kolesterolünün 200 miligramın üzerinde olduğuna dikkati çekildi.

Genelde 40-69 yaş grubunda yeralan kişilerde yaygın olan yüksek kolesterol kontrolü için düzenli egzersiz, diyetin yanısıra, sigara, alkol ve stresten uzak bir yaşam öneriliyor.

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Akın, kandaki yağların kolesterol ve trigliseridlerden oluştuğunu belirterek, normal kolesterol düzeyinin 200 miligramın altında olduğunu kaydetti. Yüksek kolesterolün damar sertliği oluşturarak koroner kalp hastalıklarına ortam hazırladığını dile getiren Akın, Türkiye’de yaklaşık 10 milyon kişinin kolesterolünün 200 miligramın üzerinde olduğuna dikkati çekti. Kolesterolün birçok etmene bağlı olarak yükseldiğini kaydeden Prof. Dr. Akın, “Bu etmenlerin başında genetik faktörler geliyor. Bunu düzensiz egzersiz, aşırı alkol tüketimi, sigara, şişmanlık ve stres takip etmektedir. Yüksek kolesterol genelde 40-69 yaş grubunda yer alan kişilerde yaygındır” diye konuştu.

DİYET VE İLAÇ TEDAVİSİ

Kolesterolü yüksek olanlara öncelikle 3 ay süren diyet önerdiklerini dile getiren Mustafa Akın, şunları kaydetti:

“Kolesterolü yüksek olanlar sakatat, katı yağ, yağlı koyun ve kuzu eti, tavuğun derisi, yağlı süt, yağlı peynir, yağlı yoğurt, kaymak, krema, çikolata, sos, tahin helvası, hamur işleri, kızartma ve alkollü içeceklerden uzak durmalıdır. Bu hastalar tavuk, balık, hindi, sebze, meyve, bitkisel protein içeren tahıllar, zeytinyağı, mısırözü ve ayçicek yağı tüketmelidir. Ayrıca düzenli olarak egzersiz yapıp kilo vermeli ve stresten uzak düzenli bir hayat sürmeye çalışmalıdırlar. Diyet ve diğer önlemlerle kolesterol kontrol altına alınamazsa bu defa ilaç tedavisine başlıyoruz.”

KARACİĞER TESTİ

İlaç kullanan hastaların 3 ila 6 ayda bir kolesterollerini ölçtürmelerini isteyen Prof. Dr. Akın, kan yağlarını düşüren ilaçların karaciğer bozukluğuna yol açabileceğine işaret etti. Akın, “Bu nedenle karaciğer testine de ihtiyaç var. Söz konusu ilaçlar adale ağrıları, yorgunluk, alerjik döküntülere de neden olabilir. Böyle durumlarda hasta hekimine başvurmalıdır” diye konuştu. Mustafa Akın, diyet ve ilaca rağmen kolesterol yüksekliğinin sürmesi durumunda ilaç tedavisinin ömür boyu devam edebileceğini söyledi.