Genel SağlıkHABERLER

BALIK YAĞI BEBEĞİN ZEKA GELİŞİMİNİ OLUMLU ETKİLİYOR

Norveçli bilim adamları, çocuklarının zeka gelişimini olumlu yönde etkilemek isteyen annelere, gebeliklerinde balık yağı almalarını önerdi.

Oslo’daki Beslenme Araştırma Enstitüsü’nde görevli bilim adamları, balık yağında bulunan omega 3 yağ asitlerinin, bebeklerin zeka gelişimine yardımcı olduğunu söylediler.

Pedriatrics dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, 341 gebe kadının bir kısmına gebeliğin 18. haftasından emzirme döneminin ilk 3 ayının sonuna kadar günde 10 mililitre balık yağı verildi. Diğer kadınlara ise aynı miktarda mısır yağı veren bilim adamları, araştırmaya katılan kadınların çocuklarına 4 yaşına geldiklerinde zeka testi yaptılar. Bilim adamları, beslenme takviyesi olarak balık yağı alan kadınların çocuklarının test sonuçlarının, diğer çocuklara göre çok daha iyi olduğunu belirttiler.

Mısır ve zeytinyağında doymamış yağ asitlerinin bulunduğunu ifade eden bilim adamları, daha etkili olan balık yağında bulunan omega 3 yağ asitlerinin ise çoklu doymamış yağ asitleri olduğunu söylediler.

Her iki yağ asitlerinin sinir sisteminin gelişimi için çok önemli olduğuna dikkati çeken bilim adamları, özellikle gebeliğin son üç ayında ve doğumdan sonraki ilk birkaç ayda bebeğin beyninin çok miktarda doymamış yağ asitlerine ihtiyaç duyduğunu kaydettiler.

Omega 3 yağ asitleri ceviz, fındık, soya fasulyesi, lahana, ıspanak, brokoli, marul, kanola bitkisi, soğuk su balıkları ve balıkyağında bulunuyor.