Genel SağlıkHABERLER

HORMON TEDAVİSİ ERKEN DOĞUMU ENGELLEYEBİLİR

Progesteron hormonuna benzer bir hormon sayesinde, her üç erken doğumdan birinin engellenebileceği kaydedildi.

Hekimlerin piyasada bulunan bu hormonu, erken doğumları engellemek için kullanabileceği belirtildi.

ABD’deki Wake-Forest Üniversitesi’nde görevli bilim adamı Paul Meis ve ekibi, daha önce erken doğum yapan 450 kadın üzerinde deney yaptı. Kadınların 3’te 2’sine haftada bir kez, kadınlık hormonu progesterona benzeyen 17-alfa-hidroksiprogesteroncaproat hormonunu enjekte eden bilim adamları, diğer kadınlara ise hiçbir etkisi olmayan placebo verdi.

Hormon tedavisinin gebeliğin 16. ila 18. haftalarında başlatıldığını belirten Meis, progesterona benzer hormon enjekte edilen kadınların 37. haftadan önce doğum yapma olasılığın yüzde 34 oranında azaldığını kaydetti. Meis, bu kadınların 32. haftadan önce doğum yapma tehlikesinin de yüzde 42 gibi yüksek olan bir oranda azaldığını söyledi.

KULLANILAN HORMON PİYASADA BULUNUYOR

Bilim adamları, araştırma sonucunun tatmin edici olduğu için başka araştırma yapmaya gerek duymadıklarını kaydettiler.

Araştırmada kullanılan hormonun piyasada bulunduğunu belirterek, hekimlerin bu hormonu, erken doğumları engellemek için kullanabileceğini ifade etti.

Bilim adamları, daha önce yapılan küçük çaplı araştırmalarda da hormonun olumlu etkisinin gözlemlendiğini, fakat bu kadar büyük bir araştırmanın ilk kez yapıldığını belirttiler.