Genel SağlıkHABERLER

KOKAİN BEYNİN MUTLULUK BÖLGELERİNE ZARAR VERİYOR

Dopamin üreten hücrelerin kokain alımıyla öldüğü tahmin ediliyor.

Kokainin, beynin mutluluk ve motivasyonla ilgili bölgelerini değiştirdiği, düzenli kullanıldığı takdirde bu bölgelerin işlevinin azaldığı ve sinir hücrelerinin öldüğü açıklandı.

American Journal of Psychiatry dergisinde yayınlanan habere göre, Michigan Üniversitesi’nde görevli bilim adamı Karley Little ve ekibi, kokain bağımlısı 35 kişinin öldükten sonra beyinlerini incelediler. Mutluluk ve motivasyonla ilgili bölgelerde olması gerekenden çok daha az dopamin maddesi tespit eden bilim adamları, dopaminin azalmasına neden olan sinir sistemindeki mekanizmaların, denekler yaşarken aktif olarak çalıştığını ortaya çıkardılar. Dopamin maddesi, insanlarda sinir hücreleri tarafından, oyun kazanma ya da öpüşme gibi olumlu duygularla bağlantılı olarak salgılanıyor.

Bu gözlemlere dayanarak kokainin nasıl etki ettiğini açıklamaya çalışan bilim adamları, kokainin, beyindeki dopamin miktarının kısa süreli artmasını sağladığını kaydettiler. Sinir hücrelerinin buna tepki olarak dopamin üretimini azalttığını belirten bilim adamları, bunun da, kokain bağımlısının tekrar uyuşturucuya ihtiyaç duymasına neden olduğunu söylediler.

Bilim adamları ayrıca, dopamin üreten hücrelerin kokain alımıyla öldüğünü tahmin ediyorlar. Bu nedenle, bağımlılıktan kurtulan bir kişinin beyninin tekrar eskisi gibi dopamin üretip üretemeyeceği bilinmiyor.