Genel SağlıkHABERLER

HEPSİNE GRİP DEYİP GEÇİYORUZ

Prof. Münir Telatar, “grip, nezle, anjin, soğuk algınlığı, bronşit hepsi birbirinden farklı hastalıklar olduğu halde, bu hastalıklar kış mevsiminde arttığı için, halk arasında hepsine grip deyip geçiliyor” dedi.

“Paçavra hastalığı” olarak adlandırılan “grip” mevsiminde ısı değişikliklerine karşı dikkatli olunması ve gribin bulaşıcı bir hastalık olduğunun unutulmaması gerekiyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Münir Telatar, grip aşısı olmanın, hastalığa yakalanmamak için yeterli olmadığını belirtti. Telatar, insanı paçavraya çevirdiği için halk arasında “paçavra hastalığı” olarak adlandırılan grip mevsiminde, ısı değişikliklerine karşı dikkatli olunması ve gribin bulaşıcı bir hastalık olduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayarak, “Kundaktaki bebek, okul öncesi yaştaki çocuk ve yaşlılar risk grubunda bulunuyor” dedi.

Öksürme, aksırma ve konuşma sırasında saçılan hava damlacıklarıyla sprey gibi ortama yayılan virüs, öpüşme, tokalaşma gibi yakın temasla, yiyecek ve giyeceklerle de insandan insana bulaşabildiğini ifade eden Telatar, şöyle devam etti: “Hastalığın hepimizin yakından bildiği bir seyir tablosu ise ateş, ürperme, titreme, başağrısı, kas-eklem ağrıları, vücutta kırıklık hissi, iştahsızlık. Bu tablo, gözlerde sulanma, kızarma ve yanma, kuru öksürük, berrak burun akıntısı ve ses kısıklığı olarak uzayıp gidiyor. Havalar soğur soğumaz, ateşli solunum yolu hastalığı nedeniyle doktora gelen çocuk sayısında artış oluyor.”

GRİP YANLIŞ BİLİNİYOR

Telatar, evrensel ve geleneksel hastalık olan grip hakkında bilinenlerin çoğunun yanlış olduğunu da belirterek, şunları kaydetti: “Yanlış listesi hangi ilacı almak gerekirden, aşı kimlere yapılır, kimlere yapılmaza kadar uzuyor. Hastalığın spesifik bir tedavisi yok. Tedavi için yapılan tüm işlemler hastalığın süresini kısaltmaya, azaltmaya ve diğer ciddi hastalıklara dönüşmemesini engellemeye yönelik. Grip viral bir hastalık olduğu için antibiyotik kullanılmaması gerekiyor. Tedavide ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Bu tür hastalıklara neden olan virüsler soğuk ve nemli ortamlarda yaşıyor. Kuru ve sıcak ortamlarda virüsler yok oluyor. Tedavi, vücut bağışıklığının aktifleşmesiyle virüsleri yenmesi sayesinde gerçekleşiyor.”

BİRBİRİNE KARIŞTIRMAYALIM

Prof. Dr. Münir Telatar, kış aylarında birbirine karıştırılan hastalıkların özelliklerini şöyle anlattı:

Grip, nezle, anjin, soğuk algınlığı, bronşit hepsi birbirinden farklı hastalıklar. Bu hastalıklar kış mevsiminde arttığı için, halk arasında hepsine ‘grip’ deyip geçiliyor. Bu hastalıkların belirtileri ise şöyle:

Nezle: Göz yaşarması, burun akıntısı olur, vücut genelinde kırıklık hissedilir.

Anjin: Boğaz iltihaplanmasıdır. Boğaz ağrısı ve yüksek ateş görülür.

Bronşit: Öksürük ve balgamla kendini gösterir. Nefes borusunun iltihaplanmasıdır.

Grip: Bu hastalıklara oranla çok farklı bir tablo çizer. Halsizlik, vücutta yaygın ağrılar ve çok yüksek ateşle kendini gösterir. Gerçek grip nadir görülen daha ciddi bir hastalıktır. Grip sisli, kapalı ve yağışlı geçen günlerden sonra birdenbire artıyor. Küçük çocuklar ve gençler daha çok yakalanıyorlar. Erişkinler hastalığı birkaç kez geçirdikleri için vücutlarında belli bir bağışıklık bulunuyor. Özellikle toplu yerde yaşayanlar, kalp hastaları, yaşlılar, şeker hastaları ve küçük çocuklar daha riskli gruplar.