Genel SağlıkHABERLER

MAYMUNLARDA DENENEN BİR AŞI HIV VİRÜSÜNE KARŞI ETKİLİ BULUNDU

Macaques cinsi maymunlarda denenen tedavi edici bir aşının, 10 ay içinde kan hücrelerinde bulunan HIV virüsü oranını 50 kat, plazma oranınıysa bin kat düşürebildiği gözlendi.

Deneysel aşının, hastalığı önleyici aşılar gibi kullanılmadığına değinen uzmanlar, aşının, HIV virüsü bulaşmış insanlarda da bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalığa karşı savaş verebileceğini düşünüyor

Aşının, HIV’in maymunlardaki türü SIV’e karşı kullanıldığı kaydedildi. SIV’in, insanlarda AIDS hastalığına yol açan HIV virüsünün karşıtı olduğu bildirildi. Bağışıklık sistemi hücreleri ve virüsün zayıflatılmış türüyle hazırlanan aşının, HIV enfeksiyonu kapmış hastalar için umut olabileceği kaydedildi. SIV enfeksiyonu bulunan 10 Macaques maymunu üzerinde yapılan araştırmada, dendritic hücreleri ve kimyasal olarak zayıflatılmış SIV virüsünden hazırlanan aşı kullanıldı. Dendritic hücreleri, güçlü antikorlar salgılayan ve vücuttaki hastalıkları karşı savaş veren hücreler olarak biliniyor.

Maymunlara iki ayda beş aşı yapıldığını belirten uzmanlar, virüsün elimine edilemediğini, ancak 10 ay içinde 7 maymunda virüsün önemli oranda azaltılabildiğini bildirdi.

Paris’te bulunan Rene Descartes Üniversitesi uzmanlarından Dr. Wei Lu, uyguladıkları aşı ile virüsün yok etmeye çalıştığı bağışıklık sistemini uyarmayı amaçladıklarını açıkladı. Geçen Ocak ayında maymunlar üzerinde aşı deneyen Harvard Üniversitesi uzmanları, virüsün bir tek gende değişiklik yaparak (mutasyona uğrayarak) aşıdan kaçabildiğini açıkladı ve bunu ciddi bir sorun olarak yorumladı. Macaques maymunları üzerinde yapılan araştırmada ise 7 maymunda virüsün mutasyon gerçekleştiremediği gözlendi. Dr. Lu, 3 maymunun kanında virüsün giderek çoğaldığını, bunun da virüsün gen değişikliği yapmasından kaynaklanmış olabileceğini belirtti.

Araştırma raporu, Nature Mecine adlı derginin online sitesinde yer aldı: