Genel SağlıkHABERLER

SEBZEYLE KOLESTEROL DÜŞÜRÜLEBİLİR

Kanadalı uzmanlar, hastaların bazı lifli bitkileri tüketerek vücutlarındaki kolesterol oranını ilaç kullanmadan düşürülebileceklerini kanıtladılar.

Kanada’da yapılan araştırmalarda, özellikle brokoli, kırmızı biber, soya yağı, soya sütü, meyve ve fındık gibi kabuklu yemişleri tüketen kolesterol hastalarında üç hafta içinde vücuttaki kolesterol oranında hiç ilaç kullanmadan ciddi bir düşme yaşandığı gözlendi.

Toronto Üniversitesi’ndeki araştırmada 29 kolesterol hastası üzerinde yapılan 1 aylık diyet sonucunda, kolesterol oranı büyük bir oranda düşürüldü. Araştırmayı yürüten ekibin başkanı Prof. David Jenkins, soya bazlı, lifli ve bitkisel yiyecekleri tüketen kolesterol hastalarının hiç ilaç kullanmadan doğal yollardan vücutlarındaki kolesterol miktarını düşürebilecekleri ispatladıklarını belirtti. Prof. Jenkins, ‘‘Bu sayede kalp krizi riskini minimuma indirdik’’ dedi. Uyguladıkları vejetaryen diyet sayesinde bir ayda kolesterol oranında en az yüzde 7’lik bir azalma saptadıklarını belirten Kanadalı profesör, tüketilen ürünlerin her markette kolaylıkla bulunabilen ürünler olduğundan diyetin uygulamasının da kolay olduğunu söyledi.

Kolesterol diyeti

Prof. Jenkins’in önerdiği ve bir hafta süren kolesterol düşürme diyeti şöyle:

KAHVALTI: Soya sütü, meyve parçaları içeren kepekli yulaf ezmesi, badem, yulaf ekmeği, bitkisel margarin ve reçel.

ÖĞLE: Soğuk soya eti, kepekli yulaf ekmeği, fasulye çorbası, meyve.

AKŞAM: Sebze, tofu (soya eti), meyve ve badem.

13 kolesterol hastasına ayı şekilde uygulanan diyet sayesinde kolesterol oranı yüzde 29’a kadar düşürebildi. Ancak uzmanlar uygulanan diyetin her insanda etkili sonuçlar vermeyeceğini, kimilerinde yan etkilere yol açabileceği uyarısında bulundular. Verilen diyetin kolesterol hastalarına tavsiye niteliğinde olduğunu ifade eden Jenkins, araştırmalarının uzun ve detaylı bir şekilde devam ettiğini ve bu ayki metabolizma dergisinde (The journal Metabolism) yayınlanacağını kaydetti.

Kaynak:Hürriyet