Genel SağlıkHABERLER

HIV, KENDİNİ KAMUFLE EDEBİLİYOR

Journal Nature adlı dergide yayımlanan bir araştırma raporunda, bazı HIV virüslerinin, şekilden şekile girerek bağışıklık sistemi ve ilaçlardan kurtulabildiği belirtildi.

Şekil değiştirerek kendini kamufle edebildiği için HIV virüsünün tamamen saptanarak öldürülemediği kaydedildi.

Uzmanlar, 1998 yılında HIV virüsünün T-hücrelerini enfeksiyona uğrattığını, bunu yaparken de gp120 adı verilen protein yapısına bürünerek hücrelerin içine girebildiğini belirledi. Bu proteinlerin kaç çeşit olduğunu saptayarak HIV’ye karşı aşı geliştirmeye çalışan araştırmacılar, gp 120 proteinlerinin çok sayıda olduğunu ve değişik şekillere bürünebildiğini, tüm cinslerinin saptanması halinde, aşıya hedef olarak seçilebileceğini düşünüyor.

Son araştırmada ise gp 120 proteinlerinin düşünülenden çok değişebilir parçalar oluşturabildiği, sürekli şekilden şekile girebildiği saptandı. Araştırmacılar, gp 120 proteinlerinin tümüyle saptanabilmesinin çok zor olduğunu belirtti.

Bu proteinlerin değişebilir özelliklerle bağışıklık sisteminin salgıladığı kan proteini antikorlardan kaçabildiğini kaydeden uzmanlar, HIV virüsüyle ilgili olarak sürekli yeni sürprizlerle karşılaştıklarını, yine de AIDS aşısının geliştirilebilmesi açısından iyimser olduklarını açıkladı.