Genel SağlıkHABERLER

6 KİŞİDEN 1’İ OBEZ

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, 6 milyar nüfuslu dünyada 1 milyar yetişkin, obezite (aşırı kilo) sorunu yaşıyor.

WHO verilerine göre, dünya, diyabet, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve çeşitli kanser tiplerinde risk faktörü olarak görülen obezite salgını ile karşı karşıya.

Dünyada 1 milyar yetişkinin, aşırı kilolu olduğu saptandı ve bu grubun içerisinde bulunan 300 milyon kişi, tedavi görmesi gereken “klinik obez” olarak tanımlandı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, her yıl 12 milyon kişi, kalp krizleri ve ataklar nedeniyle hayatlarını kaybediyor. Bunların 7 milyonu kalp hastalıkları, 5 milyonu felç nedeniyle yaşamını yitiriyor.

Ayrıca her yıl 3.9 milyon kişi, yüksek tansiyon ve diğer kalp sorunları nedeniyle ölüyor. Kardiyovasküler (kalp ve damar) hastalıkların yüzde 75’i, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, az meyve ve sebze tüketimi, hareketsiz-pasif hayat stili ve tütün gibi belli bazı temel risklerin sonucunda gerçekleşiyor. Dünya nüfusunun yaklaşık 120 milyonu, çoğunluğu 40 yaş üstünde görülen 2. tip şeker hastalığından etkileniyor. Bu insanların 3’te 2’si gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor. Kardiyovasküler hastalıklar ve şeker, obezite, kanser, solunum yolu hastalıkları gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar, her yıl gerçekleşen 56.5 milyon ölümün yüzde 59’una neden oluyor.

NEDENLER

WHO’ya göre, düşük, orta ve yüksek gelirli ülkeleri etkisi altına alan kronik hastalıklar, artık çoğu fakir ve gelişmekte olan ülkelerde de yaygın olarak görülüyor. Bu durum, enfeksiyon hastalıkları ile savaşan bu ülkelerde ikinci bir ağır yük yaratıyor.

İnsanlar artık, şeker ve doymuş yağ oranı yüksek, aşırı tuz içeren besinler dahil, yüksek enerjili besinler tüketiyor. Bu beslenme alışkanlığındaki değişiklik ve artan fiziksel hareketsizlik, gelişmiş ülkelerde olduğundan çok daha hızlı bir seviyede gerçekleşiyor.

WHO’DAN ÖNERİLER

WHO, sağlıklı yaşam önerilerini şöyle sıralıyor:

Daha fazla meyve, sebze fındık ve tahıl tüketmek,

Günlük fiziksel aktiviteler,

Doymuş hayvani yağlardan, doymamış sebze yağlarına geçiş yapılması,

Şişmanlığa neden olan tuzlu ve şekerli gıdaların azaltılması,

Normal bir vücut ağırlığına sahip olmak,

Tütün kullanmamak,

Uygun bir diyet ve fiziksel aktivite.