Genel SağlıkHABERLER

BEYİN PİLİNİ UCUZA ÜRETEN TÜRK PROFESÖRÜN HEDEFİ, SERİ ÜRETİM

ABD’den 30 bin dolara ithal edilen beyin pilini bin 500 dolar maliyetle üretmeyi başaran Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Tulgar, şimdi de seri üretim için çalışma yapıyor.

Beyin pilini, maliyeti düşürerek üreten ve İngiltere’deki Uluslararası Biyografi Merkezi tarafından 2002 yılının bilim adamı seçilen Prof. Dr. Metin Tulgar, şimdi, tıp dalında önemli bir yenilik olan beyin pilinin patentini almak amacıyla Türk Patent Enstitüsü’ne başvurdu.

Prof. Dr. Metin Tulgar, beyin pili konusunda yurtiçi ve yurtdışında bilimsel çalışmalar yaptığını belirterek, “Radyofrekans tekniği ile çalışan beyin pili, tıp alanında çok önemli rahatsızlıkları tedavi etmek amacıyla kullanılıyor. 50-100 bin dolar kaynak ile üniversite laboratuvarında seri üretime geçmek için girişimlerde bulunuyorum” dedi.

Beyin pillerinin, omuriliğe yerleştirildiğini ve yaydığı elektromanyetik frekans dalgaları sayesinde sinirleri duyarlı hale getirdiğini kaydeden Prof. Dr. Tulgar, şöyle devam etti: “Beyin pilleri, yaygın dağılımlı kronik ağrıların kontrolünde, özellikle ayak ve bacaklarda kangren riskine yol açabilecek dolaşım sistemi rahatsızlıklarında ve kısmi felç geçiren hareket özürlülerin tedavisinde başarı ile kullanılıyor. Özellikle kaza ve hastalık sonrasında fonksiyonunu yitiren sinirlerin dışarıdan yapay olarak elektronik sinyallerle uyarılarak tekrar fonksiyonel hale gelmesi sağlanabiliyor.”

90 HASTA BAŞVURDU

Prof. Dr. Metin Tulgar, beyin pilleri ile ilgili çalışmasının kamuoyuna yansıması ile birlikte, özellikle hasta ve hasta sahiplerinden büyük ilgi gördüğüne dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başta Gaziantep olmak üzeri birçok ilden beyin pili konusunda talep geldi. Hatta, Almanya, Fransa ve Hollanda’da yaşayan Türkler’den de arayan oldu. Şu ana kadar başvurular 90’ı buldu. Çoğunluğunu felçlilerin oluşturduğu hastalar, fiyatı ucuz olduğu için beyin pilini denemek ve tedavi şansını artırmak istiyor. Hastaların büyük çoğunluğunun ekonomik durumunun iyi olmaması ithal beyin pili almalarına imkan tanımıyor. 30 bin dolara beyin pili almak kolay değil ama 1500 dolara buna sahip olunabilir. Hastaların ilgisi her geçen gün artıyor. Bu yoğun talep, beni seri üretim için zorluyor. Bu nedenle, beyin pili konusundaki çalışmalarımı yoğunlaştırdım. Tek eksiğim, patent ve 50-100 bin dolarlık kaynak. Bu kaynağı bulup, üniversite bünyesinde küçük çaplı üretime geçip, ilk aşamada başvuran hastalara yanıt vermeyi düşünüyorum. Beyin pili konusunda daha büyük üretim yapmak da mümkün.”

Prof. Dr. Tulgar, İngiltere, Almanya, Fransa ve diğer Avrupa ülkeleri ile ABD’de tedavi amaçlı çok yaygın kullanılan beyin pillerinin, Türkiye’de ise yüksek maliyeti nedeniyle yeterince kullanılamadığını sözlerine ekledi.