Genel SağlıkHABERLER

İLTİHAPLI BAĞIRSAK HASTALIKLARINI SAPTAMADA KAPSÜL ENDOSKOPİ

ABD Mayo Klinik uzmanları, kapsül endoskopi tekniğiyle iltihaplı bağırsak hastalıklarını saptayabildi.

52 denek üzerinde yapılan araştırmada, kapsül endoskopi tekniğinin, CT olarak bilinen kompüter tomografi tekniğinden daha etkili olarak bağırsaklarda meydana gelen düzensizlikleri belirleyebildiği kaydedildi.

Hap büyüklüğünde bir kapsül ve içindeki mini kamerayla gerçekleştirilen kapsül endoskopi tekniğinin, CT tekniği ile birlikte kullanılması durumunda daha etkili olabildiği belirtildi. Yutulduktan sonra yuvarlanarak bağırsaklara ulaşabilen ve kamera görevi yapan kapsül, fiber optik gözlem aygıtıyla bağırsaklardaki küçük ve büyük parçaları, düzensizlikleri saptayabiliyor.

İSRAİLLİ BİLİMADAMLARI GELİŞTİRDİ

Büyük bir vitamin hapı şeklindeki kapsül, İsrailli bilim adamları tarafından geliştirildi. Kamera kapsül, geçen yıl ABD‘de kullanılmak üzere onaylandı. Sekiz saat aç kalması gereken hasta tarafından yutulan kapsül, hastanın belinde bulunan kemer şeklindeki cihaza, bağırsaklarda saptadığı dijital görüntüleri yükleyebiliyor.

Crohn hastalığı gibi bağırsaklarda şişkinliğe yol açan iltihaplı hastalıkların ağrı, ishal ve daha başka rahatsızlıklara neden olduğu bildiriliyor. Araştırma raporu, Kuzey Amerika Radyoloji Kuruluşu‘nun Chicago‘da yapılan Genel Kurulu‘nda açıklandı.