Genel SağlıkHABERLER

İLAÇLARIN ÖLÜM OYUNU

Bazı firmalar, kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçları kar edemedikleri için üretmiyor. İlaç bulamayan hastalar ölüm korkusu yaşıyor.

Daha çok para kazanmak için üretimini durdurup ithalata yönelen ilaç firmaları insan sağlığını tehlikeye atıyor. İlaçlar ya karaborsadan ya da yurtdışındaki gerçek fiyatının 3-4 katına satılıyor. Kanser hastaları, kullanmak zorunda oldukları ilacı bulamamaktan veya fahiş fiyata satın almaktan yakınırken, üretici firmalarda kendilerini savundu. Velbe adlı kanser ilacını üreten firmanın yöneticilerinden Hulki Gencay, yetkililerin ‘standartlar gereği aynı makinede iki ayrı onkolojik ilaç üretilemez’ uyarısı üzerine ilacın, firmanın Fransa’daki fabrikasından ithaline karar verdiklerini belirtti. Gencay, ‘Sağlık Bakanlığı, firmamızın ithal başvurusuna henüz yanıt vermedi. Elimizdeki stoklar da bu süre içinde eridi’ dedi.

Gücümüz kalmadı

Firma yetkilileri kendilerini böyle savunurken kardeşinin lenf kanseri olduğunu belirten M.A. ise mağduriyetini şöyle anlattı: ‘Vinblastin Sülfat içeren ‘Velbe’ adlı ilaç, artık eczanelerde yok. Eczaneden 20 milyon liraya aldığımız ilacı bir süre Türk Eczacılar Birliği kanalıyla yurtdışından yaklaşık 150 milyona getirttik. Ama artık gücümüz kalmadı, alamıyoruz.’ Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürü Orhan Çakmak ise firmalara geçici ithal izni verdiklerini belirterek, ‘Irak kendi ilacını üretmediği için büyük sıkıntı çekiyor. Firmaların bu tavrı sürerse, Türkiye de Irak’ın durumuna düşebilir’ diye konuştu.

Tatlı para kazanıyorlar

Eczacılar Odası Başkanı Zafer Kaplan da ilacı üretmektense ithal etmenin firmaların işine geldiğini vurgulayarak, şöyle dedi: ‘Bu firmalar, ilaçları dışarıdan fiyat kontrolü olmadan, dolar üzerinden yüksek fiyatla getiriyorlar. Burada hiçbir sıkıntıya girmeden ‘tatlı para’ kazanıyorlar.