Genel SağlıkHABERLER

YEŞİL KART TARİHE KARIŞIYOR

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Sağlıkta Köklü Dönüşüm projesiyle, sağlık sistemini yeniden yapılandıracaklarını bildirdi. Bakanlığın yeni yapılandırma projesinde Yeşil Kart’ta bulunuyor..

Vardiyalı sistem de kalkıyor

Buna göre, DYP lideri Tansu Çiller’in Başbakanlığı döneminde devreye sokulan Yeşil Kart projesi kaldırılacak, yerine Genel Saklık Sigortası projesi getirilecek.. İkinci hamle ise vardiyalı sistemin kaldırılması..

Hürriyet Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Akdağ, yeni sistemle birlikte gelişmiş Avrupa ülkelerinde olduğu gibi herkesin bir aile hekimi olacağını bildirdi. Akdağ, aile hekiminin, hastasını izleyip dosyasını tutacağını belirterek, ‘‘Rahatsızlığına göre doğru adrese yönlendirecek. En kısa zamanda, en az maliyetle tedavi sağlanacak’’ dedi. Akdağ, bakanlığı döneminde gerçekleştireceği hedefleri şöyle aktardı:

ZORLA GÜZELLİK OLMAZ

Yıllarca gönüllü olarak Doğu’da çalıştım. Doğu ve Güneydoğu’nun ‘sürgün yeri’ olarak görülmesi, orada yaşayan insanımızı rencide ediyor. Zorla güzellik olmaz. O halde, kişiyi istemediği yere gönderip, kaliteli hizmet beklemek olmaz. Bu yüzden ‘zorunlu hizmet’ uygulaması kaldırılacak. Mahrumiyet bölgelerine özgü kadro açarak veya buralarda görev yapanlara daha çok

Yeşil kart, vardiya sistemi gibi, dünyada başka örneği olmayan uygulamalar kaldırılacak. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Dünyada sağlıklı işleyen sistemin örnekleri var.

İNSANLIK DIŞI UYGULAMA

Hastanelerde hasta ve cenaze rehin alma olayları insanlık dışı bir uygulama. Bu yüzden ben ilk genelgeyi bu konuda yayımladım ve kesin talimat verdim. Bu, borcunu ödeyemeyen birini hapsedip, sonra da ailesine gidip, ‘borcunu öderseniz bırakırız’’ demek gibi ‘mafyavari’ bir yöntem. İnsanlık dışı. Böyle şey olmaz