Genel SağlıkHABERLER

AIDS’Lİ ANNE, BEBEK İÇİN BÜYÜK RİSK

AIDS’li annenin dünyaya getirdiği bebekte bu hastalığın görülme sıklığının yüzde 35-65 arasında değiştiği bildirildi.

AIDS gibi hastalıkların sağlık personeli açısından da büyük bir risk oluşturduğu, hastaların kan ve diğer vücut sıvılarının potansiyel olarak tehdit yarattığı belirtildi.

Ege Üniversitesi (EÜ) İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Hafize Öztürk, bağlı olduğu yüksekokulla EÜ Hemşirelik Yüksekokulu’nun hazırladığı “AIDS’de Anne Bebek Etkilenimi ve Sağlık Personelinin Korunması” konulu araştırma hakkında bilgi verdi. AIDS’li anneden doğan bebeğe bu hastalığın bulaşma riskini değerlendiren Öztürk, “AIDS’li anneden doğan bebekte hastalığın görülme sıklığı yüzde 35-65 oranındadır. Enfekte bebeklere 1-3 yaş arasında AIDS tanısı konulur. Bebeklerde AIDS tanısından sonra ortalama ömür 6 aydır” dedi.

Öztürk, gebelik öncesinde risk altındaki kadınlara tarama testleri önerilmesinin gerektiğini belirterek, “Danışma hizmeti verilmeli, gebelikten korunması önerilmelidir. Gebelik oluşmuşsa hamileliğin sonlandırılması önerilmelidir” diye konuştu.

Öztürk, 2000 yılının Aralık ayındaki saptamayla dünyada AIDS’li kişi sayısının 36.1 milyona ulaştığını belirterek, şu ana kadar 21.8 milyon kişinin bu hastalıktan öldüğünü bildirdi. AIDS vakalarına günde 16 bin, dakikada 11 yeni vakanın eklendiğini dile getiren Öztürk, “Vakaların 17.5 milyonunu 15-49 yaş arası erişkinler, 4.3 milyonunu ise 15 yaş altı çocuklar oluşturmaktadır. Hastalığın 20 olan ilk görülme yaşı 15’e inmiş ve kadınlarda AIDS görülme oranı yüzde 40’lara kadar yükselmiştir” bilgisini verdi.

SAĞLIK PERSONELİNİN KORUNMASI

Öztürk, AIDS gibi hastalıkların sağlık personeli açısından da büyük bir risk oluşturduğunu kaydederek, hastaların kan ve diğer vücut sıvılarının potansiyel olarak tehdit yarattığını söyledi.

Bu nedenle işlemler sırasında eldiven giyilmesinin gerektiğini dile getiren Öztürk, şunları kaydetti: “İşlem bittikten veya hasta ile temastan sonra eldiven değiştirilmeli, eldiven çıkarıldıktan sonra eller yıkanmalıdır. Yapılan tıbbi işlem sırasında kan veya diğer vücut sıvılarının sıçrama olasılığı söz konusu ise ağız, burun ve gözleri korumak amacıyla maske ve gözlük takılmalı, diğer vücut yüzeylerine bulaşmayı önlemek için koruyucu önlük giyilmelidir.”

Öztürk, “Sağlık kurumlarında, sağlık çalışanlarının sağlığıyla ilgilenecek, onları enfeksiyonlar açısından izleyecek, eğitecek ve gerekenleri yapacak bir birimin oluşturulması gereklidir” dedi.