Genel SağlıkHABERLER

DİYABET KÖR EDEBİLİYOR

Şeker hastalığının ciddiye alınıp, kontrol altında tutulması göz sağlığı için çok önemli

Ülkemizde yaklaşık 5 milyon insanı etkilediği tahmin edilen diyabet hastalığı, göz damarlarına da zarar vererek görmede azalmaya, önlem alınmadığında ise körlüğe yol açabiliyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi’nden Prof. Dr. Solmaz Akar, diyabetli hastalarda göz tansiyonu, katarakt ve gözün arka damarlarında kanama gibi sorunların daha sık görüldüğüne dikkat çekiyor.

Diyabet, Türkiye’ de bilinen 2.5 milyon, bilinmeyenlerle birlikte 5 milyon insanı etkileyen bir sağlık sorunu. Pankreastan salgılanan insülin hormonunun, tamamen ya da kısmen eksikliğine bağlı olarak gelişen diyabet, kan şekeri yüksekliği ile kendini gösteriyor.

GENLER DE SORUMLU

Kalıtım, şişmanlık, hareketsizlik ve yüksek tansiyon hastalığı diyabete yakalanma riskini artırıyor. Çok susama, idrara çıkma, acıkma, kilo kaybı ve yorgunluk hastalığın en iyi bilinen belirtileri. Diyabetin düzenli tedavisi son derece önemli. Aksi halde hastaların göz sağlığı da olumsuz etkileniyor. Hastalarda göz tansiyonu, katarakt ve gözün arka damarlarında kanama gibi sorunlar gözleniyor. Özellikle insülin kullanan hastalarda gözle ilgili sorunlar daha sık görülüyor.

DAMARLARI ETKİLİYOR

Acıbadem Hastanesi Bakırköy Göz Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Solmaz Akar, diyabetin gözün ağ tabakasındaki (retina) damar sistemini etkileyen bir hastalık olduğunu, çoğunlukla küçük damarları tuttuğunu belirtiyor ve ‘Ancak büyük damarları da etkileyebilir. Ufak damarlarda meydana gelen tıkanmalar retinada yetersiz beslenmeye (hipoksi) neden olur ve retinada oksijenlenmeyi artırmaya yönelik yeni damar gelişimi başlar. Bu bölgeler, tedavi edilmediği takdirde de retinada veya göz içinde kanamalara neden olur’ diyor.

GÖZDEKİ BELİRTİLER

Diyabetik retinopati, başlangıçta hastanın fark edebileceği bulgu vermeyebiliyor. Genellikle diyabeti nedeni ile göz kontrolü altında olduğu için hekim tarafından tanı konuluyor, gerekiyorsa tedavi ediliyor. Bulgu verenler ise görme noktasının tutulduğu ve kanamaların başladığı hasta grubunu oluşturuyor. Prof. Dr. Akar hastaların genellikle görme azalması, eğri görme veya görmenin tümünün kaybolmasından yakındıklarını söylüyor.

Zamanında lazer ya da ameliyatla yapılan tedavi ile diyabetin verdiği zarar ortadan kaldırılıp ileriye dönük önlem alınabiliyor.

Ayrıntılı bilgi için: Acıbadem Kurumsal İletişim Departmanı (0212) 414 47 79