Genel SağlıkHABERLER

KAPALI VE STERİL SÜTÜ TERCİH EDİN

Nerede ve hangi koşullarda üretildiği belli olmayan et ve süt ürünleri, çeşitli hastalıklara davetiye çıkarıyor. Uzmanlara göre çözüm, olabildiğince kapalı ve steril ürünleri tercih etmek.

Ekonomik krizin ardından sokak ve pazarlarda açık halde satılan süt ve et ürünlerinin, tüketimi arttı. Ancak bu tüketim, beraberinde bazı tehlikeler de taşıyor.

Türkiye, hala bir tarım ülkesi kimliği taşımasına karşın, gelişmiş ülkelerin yarısı kadar süt tüketiyor. Ancak bundan da önemlisi, üretilen sütlerin sadece beşte biri modern işletmelerde işleniyor. Kalan üretim ise, “denetim dışı”. “Merdiven altı üretim” diye de tanımlanan denetimsiz üretimin en yaygın türü, sokaklarda satılan açık süt.

HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARILIYOR

İşte uzmanlar tam da bu noktada, ciddi sağlık risklerini gündeme getiriyorlar.

Sanayide “ısıl işlemlerden geçmemiş” yani pastorize olmayan süt ve süt ürünlerinin zehirlenmeden, tüberküloza ve uzun vadede kansere kadar bir dizi hastalığa davetiye çıkardığı vurgulanıyor. Bu riski en çok yüklenenler ise, hamile kadınlar ve çocuklar.

ÖNLEMLER

Peki, denetimin yeteri kadar etkili olmadığı bu alanda bir tüketici olarak hangi önlemler alınabilir? Uzmanların ilk önerisi açık satılan ürünlerden olabildiğince kaçınmak. Bununla birlikte sütte pastörize edilmiş, süt ürünlerinde de endüstriyel süreçlerden geçmiş ürünleri tercih etmek ve ambalajlı bile olsa, üstünde üretim koşulları, üretim ve son kullanma tarihi gibi gerekli bilgileri taşımayan ürünleri satın almamak…