Genel SağlıkHABERLER

‘EMMEYEN ÇOCUK, SALDIRGAN OLUYOR’

Anne sütü, hem anne hem de bebek açısından son derece önemli

Bebekken anne sütüyle beslenmediği için kendine olan özgüvenini kazanamayan çocukların, ileri yaşlarda öfkeli ve saldırgan olduğu, toplumla uyum içinde yaşayamadığı bildirildi.

Her annenin sütünün bebeğine özel olduğunu, ancak her bebeğe özel bir mama bulunmadığını vurgulayan Emziren Anneleri Destekleme ve Aile Sağlığını Koruma Derneği (EMAS) Başkanı Dr. Sema Soysal, bu nedenle çocukların sağlıklı gelişimini sürdürebilmesi için anne sütünden başka gıdaların verilmemesi gerektiğini ifade etti. Anne sütünün, vitamin, mineral gibi bebeğin büyümesi için ihtiyacı olan her türlü içeriğe sahip olduğunu belirten Soysal, “Anne sütünün hazmı daha kolaydır. Ayrıca bu besin, bebeğin hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlayan aşı görevi görür” dedi.

RUHSAL GELİŞİME DE KATKISI BÜYÜK

Tıbbi ve fizyolojik yararlarının yanı sıra anne sütünün en önemli faydasının, bebeğin ruhsal gelişimini eksiksiz tamamlamasına sağladığı katkı olduğunu bildiren Soysal, şöyle devam etti: “Annesini emen bebek, annenin kollarında şefkatin, sıcaklığın ve sevginin içinde kalır ve öyle büyür. Bu nedenle kendine olan özgüvenini kazandığı gibi, ileri yaşlarda küçükken aldığı sevgiyi ve sıcaklığı çevresine verir. Hiçbir zaman (tek kalacağım) korkusu, kendisini sevdirme ya da kabul ettirme gibi davranışlar içinde bulunmaz. Bebek, anne sütü sayesinde psikolojik yönden de yaşamın ilk eğitimini almış oluyor. Bebekken anne sütüyle beslenmediği için kendine olan özgüvenini kazanamayan çocuklar ise ilerleyen yaşlarda öfkeli, saldırgan oluyor, aynı zamanda toplumla uyum içinde yaşayamıyor.”

Çocuk sahibi olan her ailenin bebek beslenmesine çok dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Soysal, “Emziren anneler, çevresi tarafından sürekli desteklenmeli. Bu konuda babalara büyük iş düşmektedir. Çünkü anne ne kadar rahat olursa, bebeğe vereceği ruhsal eğitim de o kadar kalıcı ve etkili olacaktır” dedi.