Genel SağlıkHABERLER

‘KADAVRADAN MENÜSKÜS TRANSFERİ’ TÜRKİYE’DE DE BAŞLIYOR

İstanbul Cerrahi Hastanesi İstanbul Ortopedi Grubu Koordinatörü Dr. Deniz Algün, “eğer kişi 40 yaşın altında ise, menüsküsünün önemli bir kısmı ameliyatla alınmasına rağmen kireçlenme ya da sürekli ağrısı varsa, bu gerçek bir alternatif” dedi.

ABD ve İskandinav ülkelerinde 10 yıldır uygulanan “kadavradan menüsküs transferi”ne, Türkiye’de de başlanacak. Bu ay hizmete giren İstanbul Cerrahi Hastanesi İstanbul Ortopedi Grubu, ilk nakli önümüzdeki Ocak ayında yapmayı planlıyor.

Dünyanın en önemli ortopedi merkezlerinden New York Hospital for Special Surgery’de menüsküs transferi konusunda eğitim alan İstanbul Cerrahi Hastanesi İstanbul Ortopedi Grubu Koordinatörü Dr. Deniz Algün, dizin ana unsurlarından menüsküsün, buradaki kemikler arasında uyum ile ağırlığın tüm bölgelere eşit biçimde yayılmasını, ayrıca dizin sabitliğini sağladığını söyledi.

Aşırı yüklenme, kronik tekrarlayıcı sık darbe gibi nedenlerle menüsküste yırtılmalar meydana geldiğini anlatan Dr. Algün, kendilerine başvuranların 4’te 1’ini sporcuların oluşturduğunu bildirdi.

Dr. Algün, menüsküs yırtıklarının genellikle ameliyat edilmesi gerektiğini ifade ederek, bunun için değişik yöntemler kullanıldığını dile getirdi.

Ancak bazen çok parçalı ve büyük yırtıklarda menüsküsün tamamını almak zorunda kaldıklarını vurgulayan Dr. Algün, şöyle konuştu: “Bu ameliyatlardan sonra kişilerde, bu kadar önemli bir destek dokusu ortadan kalktığı için hayat kalitesi düşüyor. Eğer kişi 40 yaşın altında ise, hayatının geri kalan bölümünü bu durum ciddi biçimde olumsuz etkiliyor. Çünkü bu kıkırdakların doğrudan teması sonucu çok erken yaşta kireçlenme meydana geliyor. Ayrıca ağrılar ortaya çıkıyor. Bütün vücut ağırlığını taşıyan ve ağrıyan bir dizle hayatı sürdürmek çok zor bir şey…”

MENÜSKÜSLER ABD’DEN

Dr. Algün, dizin bu fonksiyonunu bir şekilde yerine koymak gerektiğini, bunun için de bir “yedek parçaya” ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Dünyada 10 yıldır bu rahatsızlığın tedavisinde, sentetik maddeler olmadığı için kadavradan elde edilen menüsküslerin hastaya nakledildiğini belirten Dr. Algün, özellikle ABD ve İskandinav ülkelerinde kullanılan bu yöntemi önümüzdeki Ocak ayından itibaren Türkiye’de uygulamaya başlayacaklarını anlattı.

Dr. Algün, şunları kaydetti: “Ancak her isteyene bu yapılamaz. Çünkü bu iş ciddi ve pahalı. Taze dondurulmuş menüsküsü, hazır olarak ABD Kaliforniya’dan bir laboratuvardan getireceğiz. Nakil sonrası kişi eski hareket ve spor aktivitelerine yüzde 70-80 oranında kavuşuyor. Yılda 20 hastaya nakil yapmayı planlıyoruz. Eğer kişi 40 yaşın altında ise, menüsküsünün önemli bir kısmı ameliyatla alınmasına rağmen kireçlenme ya da sürekli ağrısı varsa, bu gerçek bir alternatif.”

Bunun bir organ nakli olmadığını ve damarsız olduğu için menüsküste uyum sorununun yaşanmadığını ifade eden Dr. Algün, 50 yaşın üzerindekilere ise kesinlikle transfer yapmayacaklarını bildirdi.

Dr. Deniz Algün, “İdeal 40 yaş altı. Yani sportif aktivitesini özellikle önemseyen ve başka tedavi şekillerine cevap vermeyen ya da veremeyecek olanlar. 40-50 yaş arasındakilerin de, genel fiziksel durumu, sportif aktivite derecesi ve vücudundaki performans beklentisine bakacağız” diye konuştu.