Genel SağlıkHABERLER

‘OBEZİTE, DİYABET VE RAMAZAN AYI’

Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi uzmanları, halka açık olarak düzenlediği hasta paneli ve basın toplantısında, obezite ve diyabet hastalarını uyardı.

Yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle, oruç ve insan sağlığı ilişkisi tekrar gündemde. VKV Amerikan Hastanesi uzmanları, 5 Kasım 2002 Salı günü “Obezite, Diyabet ve Ramazan Ayı” adı altında düzenledikleri hasta paneli ve basın toplantısında, bu konuda oluşan soruları yanıtladılar.

Öncesinde 100 kişiye ücretsiz obezite ve şeker taramasının yapıldığı panelin ardından düzenlenen basın toplantısında Amerikan Hastanesi Endokrinoloji Bölümü Şefi Doç. Dr. Selçuk Can, şeker hastalarının oruç tutarken hekimlerine danışarak ve Ramazan ayı öncesinde kontrolden geçerek sağlık sorunlarının önüne geçebileceğini söyledi. Can, insülin iğnesi kullanan, hamile olan, kan şekeri normalin altına düşen, 65 yaşın üzerinde olan, düzenli ilaç kullanamayan, siroz, kanser, böbrek hastalıklarına sahip olan ve diyetini uygulayamayan şeker hastalarının oruç tutamayacağını belirtti.

“Oruç kilo aldırabilir”

Ramazan ayında yapılan bir yanlışın da kişilerin bu dönemi bir perhiz fırsatı olarak görmesi olduğunu belirten Can; “Bu konuda yapılan tüm araştırmalar insanların Ramazan ayında 2-5 kilo arasında aldığını gösteriyor, çünkü vücut metabolizması ve beslenme düzenindeki değişiklikler insanlara kilo aldırıyor.” dedi. Can ayrıca, büyüme çağında olan çocukların Ramazan ayında oruç tutmalarının yeterli besin alınamadığı için zararlı olabileceğini de sözlerine ekledi.

Sohbetin devamında konuşan Amerikan Hastanesi diyetisyenlerinden Tuğçe Aytulu, mutlaka sahura kalkılması gerektiğinin altını çizerek, iftarda çorba ve sebzeli et yemeğinden oluşan hafif bir menü, sonrasında da proteinin ve karbonhidratın bir arada bulunduğu meyva, yoğurt gibi gıdaların ara öğün olarak alınmasını önerdi. Aytulu, “Sahura kalkmamak gün boyu şeker ve tansiyon düşüklüğüne neden olur. Sahurda süt, peynir, meyve ve domatesin bulunduğu hafif bir kahvaltı çok uygundur. Normalden daha fazla su tüketilmeli, az ve sık yeme ilkesi iftar ve sahur arasında da uygulanmalıdır” dedi.