Genel SağlıkHABERLER

CİDDİ EGZERSİZ KEMİK YOĞUNLUĞUNU ARTTIRIYOR

John Hopkins Enstitüsü’nde yapılan araştırmalarda, günlük fiziksel aktiviteler ile orta derecede egzersizin, kemik yoğunluğu üzerinde etkisi bulunmadığı saptandı.

55-75 yaş gurubundan, yüksek tansiyona sahip 38 erkek ve 46 kadın denek üzerinde yapılan yeni araştırmalarda, egzersiz yapmayan deneklerin yüksek tansiyon dışında sağlık sorunu bulunmadığı belirlendi. Deneklere orta derecede bisiklet egzersizi ve bir seri kilo düşürücü egzersiz uygulandı, çeşitli testler yapıldı. Bu egzersizlerin kemik yoğunluğu üzerinde olumlu etkisi olmadığını gözleyen uzmanlar, aynı araştırmada, karında biriken yağların kemik yoğunluğu üzerinde olumlu etkisi bulunduğunu saptadı.

Orta derecedeki egzersiz ve günlük aktivitelerle geliştirilen kasların ise ancak bazı bölgelerde kemik yoğunluğunu artırabildiği belirlendi.

Bilim adamları, yaşlılarda karın bölgesindeki yağların kemik yoğunluğunu artırabildiğini, ancak aynı zamanda kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve şeker hastalığına yol açabildiğini belirtiyor.

EGZERSİZİ TAM ANLAMIYLA YAPIN

Yaşlılıkla ilgili kemik yoğunluğu kaybının sadece günlük aktiviteler ve hafif egzersizlerle artırılamayacağını belirten uzmanlar, tam anlamıyla yapılabilen egzersizin kemik yoğunluğu üzerinde etkili olabileceğini düşünüyor.

Araştırmacılar, yaşlılıktan kaynaklanan kemik kaybının önlenebilmesi için yeni çalışmalara gerek duyulduğunu belirtiyor. Normal kiloların korunması ve kemik yoğunluğunun aynı zamanda artırılabilmesi için yeni yöntem geliştirilmesi gerektiği kaydediliyor.

John Hopkins Enstitüsü’ndeki araştırmaların sadece orta derecede fiziksel aktiviteler açısından, bel kemiği üzerinde yapıldığı bildirildi.

Araştırma raporu, Journal of Internal Medicine adlı dergide yayımlandı.