Genel SağlıkHABERLER

EMZİRMEK ANNEYE DE YARIYOR

Bebeklerini bir yıldan daha fazla emziren kadınların romatoid artrit (romatizmal eklem hastalığı) hastalığına yakalanma riskinin daha düşük olduğu bildirildi.

Alman Bild der Wissenschaft dergisindeki habere göre, ABD’nin Boston kentindeki Brigham Kadın Hastanesi’nde görevli bilim adamı Elizabeth Karlson ve ekibi, 1976 ve 2000 yılları arasında sağlık araştırmasına katılan 100 bin kadının verilerini inceledi. İlk çocuklarını doğurduklarında kaç yaşında oldukları, çocuk sayısı ve toplam emzirme süresi gibi faktörlerin romatoid artrit hastalığını nasıl etkilediğini hesaplayan bilim adamları, çocuklarını bir yıldan fazla emziren kadınların, hiç emzirmeyen ya da kısa süre emziren kadınlara göre daha az romatoid artrit olduğunu tespit ettiler.

NEDENİ HENÜZ BİLİNMİYOR

Emzirmenin neden bu hastalıktan koruduğunu henüz bilmediklerini söyleyen Karlson, emzirirken değişen hormon dengesinin olumlu etki yarattığını tahmin ettiğini belirtti.

ROMATOİD ARTRİT

Romatoid artrit, temel olarak ellerin küçük eklemlerini, dirsekleri, omuzları, dizleri, ayakları, el ve ayak bileklerini simetrik olarak, çift taraflı tutan, bazen de diğer organ ve dokuları da etkileyebilen kronik ve iltihabi bir hastalık.

Hastalarda eklemlerde ağrı, şişme ve tutukluğun yanı sıra halsizlik, kansızlık, ciltte döküntü ve sertlikler, kalp ve akciğerde iltihap, sinir, kas ve damar iltihabı da görülebiliyor.