Genel SağlıkHABERLER

KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR ÖLDÜRÜYOR

Sigara, alkol ve aşırı yeme gibi kötü alışkanlıklar ve bunlara bağlı ölümlerin başta gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere giderek arttığı bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) raporunda, dengesiz beslenme, güvenli olmayan cinsel ilişki, tansiyon, sigara, alkollü içki, kirli hava ve kötü çevre koşulları, demir eksikliği, kapalı ortamda dumana maruz kalma, yüksek kolesterol ve aşırı şişmanlık, sağlığa en zararlı 10 etken olarak sayıldı.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünya genelinde yılda 56 milyon ölümün üçte birinden fazlası bu 10 etkenden kaynaklanıyor.

Az gelişmiş ülkelerde, yetersiz beslenen 170 milyon çocuktan yılda 3 milyonu ölüyor.

Gerek gelişmiş, gerekse az gelişmiş ülkelerde bir milyarın üzerinde kişi aşırı şişman ve bunların 300 bini klinik vaka. Aşırı şişmanlığa bağlı nedenlerden ise yılda 500 bin civarında kişi yaşamını yitiriyor.

AIDS

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, AIDS hastalığı şu anda dünyadaki 4. büyük ölüm nedeni. Çoğu Afrika’da olmak üzere dünya çapında yılda 2.9 milyon kişi güvenli olmayan cinsel ilişkiden kaynaklanan sorunlardan ölüyor.

SAĞLIKSIZ ÇEVRE KOŞULLARI

Temel ölüm nedenleri arasında bulunan sigara ve alkol yüzünden meydana gelen can kaybı sayısı bilinmiyor, ancak kirli hava ve sağlıksız çevre koşulları yılda 1.7 milyon ölüme yol açıyor. Özellikle çocuklar ve hamile kadınlardaki demir eksikliğindan kaynaklanan ölüm sayısı ise dünyada yılda bir milyon civarında.

Raporda, bu sonuçların, ister seçenek azlığından, ister tüketim ve hareket açısından yapılan yanlış seçimler yüzünden olsun, dünyanın tehlikeli bir yönde yaşadığını gösterdiği belirtildi.