Genel SağlıkHABERLER

SİGARA YAŞLANMAYI DA HIZLANDIRIYOR

Sigaranın insan sağlığına verdiği zararla ilgili yapılan araştırmalar her gün yeni bir tehlikeyi gözler önüne seriyor.

Amerikalı bilimadamları son olarak tütünün yapısında bulunan “nornikotin” adlı bir maddenin kanser, Alzhemier ve şeker hastalığına yol açtığı gibi yaşlanmayı da hızlandırdığını öne sürdü.

Amerika Birleşik Devletlerindeki Scripps Araştırma Enstitüsü için çalışan bilimadamları tütünün yapısında bulunan “nornikotin” adlı bir maddenin birçok hastalığa yolaçtığını gündeme getirdiler. Sigara bırakıldığı zaman kandaki nikotin kısa sürede temizlense de nornikatin adlı bu maddenin etkilerinin bir süre daha devam ettiği tespit edildi.

Kanser, Alzheimer ve şeker hastalıklarının ortaya çıkmasında kısmen etkili olduğu belirlenen nornikotinin yaşlanmayı da hızlandırdığı kaydediliyor.

Sigarayla alınan nikotinin vücutta parçalara ayrılmasıyla ortaya çıkan nornikotin, proteinlerle etkileşime girerek işlevlerini yerine getirmesini engelliyor. Ayrıca herhangi bir hastalığın tedavisi için kullanılan kortizonun nornikotin maddesi ile etkileşime geçmesi de tehlikeli sonuçlar yaratabiliyor.

Alzheimer hastalığının en önemli belirtilerinden olan beyindeki protein plakalarının oluşmasında da nornikton maddesinin etkili olduğu tahmin ediliyor.