Genel SağlıkHABERLER

OSTEOPOROZ ERKEKLERİN DE SORUNU

Türkiye Osteoporoz Derneği Başkanı Prof. Dr. Sema Öncel, “yaşlılık ve kadın hastalığı olarak bilinen osteoporozda erkekler ve gençler de risk altında” dedi.

Osteoporoz Derneği ve Novartis İlaç Firması’nın işbirliği ile “Türk toplumunun kemik haritasını” çıkarmak amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında, Mersin’de ücretsiz kemik yoğunluğu ölçümüne başlandı.

Adnan Menderes Bulvarı Barış Parkı’nda yapılan çalışmada, her yaş grubundaki erkek ve kadınlar, oluşturulan stantta kemik yoğunluğu ölçümlerini alabiliyorlar. Tarama çalışmasına katılanlar, halk arasında “kemik erimesi” olarak bilinen osteoporoza karşı erken teşhis ve tedavi imkanı bulabilecekler.

Ayak altına kaygan bir sıvı madde sürülerek özel bir cihaz aracılığıyla yapılan kemik ölçümü sırasında, halka, Türkiye Osteoporoz Derneği Başkanı Prof. Dr. Sema Öncel’in imzasını taşıyan yazılı açıklamalar da dağıtılarak, hastalık konusunda bilgilenmeleri sağlanıyor.

UYARILAR VE ÖNLEMLER

Prof. Dr. Öncel, yazılı açıklamasında, osteoporozun, sanıldığı gibi sadece yaşlıların ve kadınların sorunu olmadığını, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirterek, şu uyarılarda bulunuyor: “Yapılan incelemelerde gençlerde de düşük kemik yoğunluğuna rastlanması osteoporoz risk grubunun daha da genişlediğini gösteriyor. Genetik yatkınlığın da önemli olduğu bu hastalıkta risk faktörlerinin saptanması ve düzeltilebilir olanların ortadan kaldırılması büyük önem taşıyor. Ailesinde kırık öyküsü olanlar, kalsiyum noksanlığı, sigara içimi, aşırı alkol ve kahve tüketimi, kadınlarda erken menopoz, hareketsizlik, güneş ışınlarından yeterince faydalanmama, kortizon gibi ilaçlardan uzun süre kullanma, iltihaplı romatizmal hastalıklar veya astım önemli risk faktörlerini oluşturuyor. Kemiğin doğal yapısının zayıflamasıyla ortaya çıkan osteoporozda, kemik ufak travmalarla bile kolay kırılabilir hale geliyor. Başlangıçta hiçbir belirti vermeyen hastalığın ilerleyen dönemlerinde sırt ağrısı, boy kısalması, kamburluk, el bileği ve kalçada kırıklığa neden olan hastalık, yaşam kalitesini düşürüyor, erken ölümlere neden oluyor.”

TÜRK TOPLUMUNUN KEMİK HARİTASI

Novartis Ürünleri Bölge Tanıtım Satış Müdürü Mehmet Seçinti, ücretsiz osteoporoz taraması hizmetinin Mersin’de 1 Kasım Cuma gününe kadar devam edeceğini bildirdi. Seçinti, Türkiye genelinde gerçekleştirdikleri bu çalışma sonrasında “Türk toplumunun kemik haritasının” çıkarılacağını belirtti.

Seçinti, 2002 yılının sonuna kadar ücretsiz kemik yoğunluğu tespit çalışmalarını 21 ilde tamamlamış olacaklarını kaydetti.