Genel SağlıkHABERLER

ANNE KARNINDAKİ BEBEĞİN DÜŞMANI: AŞI

Anne yoluyla canlı virüs aşılarına maruz kalmış bebekte, düzeltilemez hasarların meydana gelebileceği kaydedildi.

Hamile kadınlara kızamık, kabakulak, verem ve su çiçeği gibi aşıların yapılması durumunda bebeğin yaşama şansının azalacağı belirtildi.

Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum Servisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mete Tanır, kadınların hamile kalmadan 3 ay önce virüs hastalıklarına karşı aşılanmaları gerektiğini belirterek, gebelik sırasında kabakulak, kızamık, verem ve su çiçeği gibi virüs hastalıklarına yakalanan kadınların tedavi edilemeyeceğini kaydetti.

Canlı virüs aşılarının, bu hastalıklara karşı insanlarda bağışıklık sağladığını anlatan Tanır, aşı olan bir kadının üç ay geçmeden hamile kalması durumunda, bebeğin, hastalık yapma özelliği düşürülmüş mikroplardan etkileneceğini ve enfeksiyon kapacağını dile getirdi.

Tanır, anne yoluyla canlı virüs aşılarına maruz kalmış bebekte, düzeltilemez hasarların meydana geleceğini belirterek, “Anne karnında mikrop kapan bebeklerin karnında veya akciğerinde su toplanması, zeka geriliği, kafa küçülmesi gibi istenmeyen sonuçlar ile anormal ve sakat doğum vakaları yaşanır” diye konuştu.

“Hamile kadınlara kızamık, kabakulak, verem ve su çiçeği gibi aşılar yapılırsa bebeğin yaşama şansı azalır” diyen Tanır, gebelikte viral hastalıklara yakalanan veya aşılandıktan sonra hemen hamile kalan kadınların bebeklerine hiçbir müdahalenin yapılamayacağını kaydetti.

Tanır, çocuk sahibi olmak isteyen kadınların bu konuda daha duyarlı davranmasını önerdi.