Genel SağlıkHABERLER

MEME KANSERİNDE KADINLAR ŞANSLI

Kadınların korkulu rüyası olan meme kanserinin erkekler için daha büyük bir tehlike teşkil ettiği bildirildi. Bursa Meme Hastalıkları ve Onkoloji Derneği Başkanı Op. Dr. Ceyhun İrgil, kanser tümörünün kadınlarda meme dokusu içinde henüz fazla büyümeden yakalanabildiğini söyledi.

Erkeklerin kadınlar kadar şanslı olmadığını ifade eden İrgil, “Erkeklerde meme dokusu gelişmediği için kanser tümörü kısa zamanda diğer organlara sıçrıyor” dedi.

Meme kanserinin bir anlamda gamsızlık hastalığı olduğunu belirten Ceyhun İrgil, özellikle Anadolu’da kadınların tümör yaralarını çeşitli merhemlerle iyileştirmeye kalkıştıklarını, bu yüzden de tedavide çok geç kalındığını anlattı. Büyükşehir Belediyesi Şehir Kütüphanesi’nde kadınlara konferans veren İrgil, meme kanserinin son yıllarda en fazla rastlanan kanser türleri arasına girdiğine dikkat çekti. 40 yaşından sonra kadınların her yıl mammografi çektirmeleri gerektiğini söyleyen İrgil, meme kanseri riskinin azaltılması içinse şu tavsiyelerde bulundu:

“Her ay düzenli olarak yaptırdığınız muayeneler ile memelerinizin normal görünümlerini ve yapılarını öğreniniz. Böylece ileride oluşabilecek herhangi bir değişikliği erken dönemde fark edebilirsiniz. Meme kanseri belirtilerini öğreniniz. İdeal kilonuzu koruyunuz ve şişmanlamaktan kaçınınız. Şişmanlık ayrıca kalp hastalığı, hipertansiyon ve şeker gibi hastalıklara yakalanma riskini de artırır. Beslenmede hayvani ve nebati yağların miktarını azaltınız. Daha çok posa bırakan lifli gıdalar, sebze ve meyve yiyiniz. A ve C vitamini bakımından zengin besinleri tercih ediniz. Sigara içmeyiniz, içki almayınız”.

Kaynak: İHA