Genel SağlıkHABERLER

ÖNCE ANNE SÜTÜ

Prof. Dr. Çullu, bebeklerin beslenmesinde anne sütünün önemini vurgulayarak, “Tüm yenidoğanlar için anne sütü büyüme, gelişme, enfeksiyonlardan koruma açısından en değerli besindir” dedi.

Ancak anne sütü olmadığı zaman mama önerildiği belirtilerek, bunlardan özellikle prebiotikli olanların, bebeğin kalın bağırsak mikroflorasını güçlendirerek, bağışıklığı artırdığı ve bazı enfeksiyonlara karşı koruduğu ifade edildi.

Anne sütünün bebeğin kalın bağırsak florasında bulunan yararlı bakterileri artırdığına işaret eden İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Pediatrik-Hepatoloji-Gastroenteroloji ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fügen Çullu, “Bu bakteriler arasında bir denge söz konusu. Yararlı bakteriler daha yüksek olduğu zaman sağlığın lehine oluyor. Çünkü bunların birçok enfeksiyonla mücadele yetenekleri var” diye konuştu.

Mama ile beslenenlerle, anne sütü alanlar arasındaki farkın bu bakterilerden kaynaklandığını anlatan Prof. Dr. Çullu, şöyle konuştu: “Mamanın içine prebiotik denilen maddeler konularak, anne sütüyle beslenenlerde olduğu gibi bir bağırsak florası elde edilmeye çalışılıyor. Sağlığı simüle eden bir ajan olarak tanımlanan prebiotikler, bu yararlı bakterilerin gelişmesi, çoğalması için destek veriyor. Ve mide bağırsak sisteminin üst bölgelerinden emilmeden, buradaki salgılardan etkilenmeden kalın bağırsağa ulaşıyor. Kalın bağırsak mikroflorasını güçlendirerek, bağışıklığı artırıyor ve bazı enfeksiyonlardan koruyor. Ayrıca, K vitamini gibi son derece önemli vitaminlerin oluşmasını sağlıyor. Dolayısıyla anne sütü olmadığı zaman bu tür mamaları öneriyoruz.”

“UN VE NİŞASTALI MAMALARI ÖNERMİYORUZ”

Genel olarak 6 aya kadar çocukların anne sütüyle beslenmesini önerdiklerini belirten Prof. Dr. Fügen Çullu, 1 yaşına kadar da mümkünse inek sütünü tercih etmediklerini ifade etti.

Ancak ekonomik nedenlerle bazı ailelerin kendilerinin hiç tasvip etmedikleri ve içinde un veya nişasta bulunan besinler kullandığını dile getiren Prof. Dr. Çullu, bunların birtakım alerji ile demir eksikliğine neden olduğunu kaydetti.