Genel SağlıkHABERLER

KEMİK ERİMESİNE KARŞI ETKİLİ İLAÇ GELİŞTİRİLİYOR

Estren maddesi hayvanlarda kemik yoğunluğunu artırdı. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’unda kemik erimesi görülüyor.

Amerikalı bilim adamları, kemik erimesine karşı etkili bir maddenin hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde olumlu sonuç verdiğini açıkladı.

Science dergisindeki habere göre, Arkansas Üniversitesi’nde görevli bilim adamı Stavros Manolagas ve ekibi, farelere “estren” isimli bir sentetik madde verdi. Farelerin kemik yoğunluğunun arttığını gözlemleyen bilim adamları, maddenin, hormon tedavilerinde görülen meme ya da rahim kanseri gibi olumsuz yan etkilerinin olmadığını bildirdi. Deney sonuçlarını “farmakoloji tarihinde yeni bir sayfa” olarak tanımlayan Manolagas, estren maddesinin hem erkeklere, hem de kadınlara kemik erimesi için önlem olarak verilebileceğini söyledi.

Kemik erimesinin, özellikle östrojen hormonu eksikliğinin baş gösterdiği menopoz döneminde olan ya da menopoz geçirmiş kadınlarda görüldüğü belirtilen haberde, kemik erimesi görülen erkeklerin sayısının da gün geçtikçe artığı kaydedildi.

Haberde, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’unda kemik erimesi görüldüğüne ve hasta sayısının özellikle sanayi ülkelerinde artığına dikkat çekildi.