Genel SağlıkHABERLER

ÇOCUKLARA BİYONİK KULAK

Doğuştan sağır olan çocuklara en geç 6 yaşına kadar takılan biyonik kulağın yüzde 100’e yakın başarı sağladığı bildirildi.

SSK İzmir Eğitim Hastanesi uzman hekimlerinden Dr. Levent Olgun, kulak içinde bulunan salyangoza cerrahi yöntemle takılan biyonik kulağın duyduğu sesleri, beynin algılayabileceği sinyallere dönüştürdüğünü belirtti.

SSK İzmir Eğitim Hastanesi’nce bu yıl üçüncüsü düzenlenen “İç Kulak Hastalıkları ve Kokleer İmplantasyonu Sempozyumu” başladı. Sempozyum konusunda bilgi veren Dr. Levent Olgun, Türkiye’nin değişik bölgelerinden 93 doktorun katıldığı sempozyum süresince, iç kulak hastalıkları ve kokleer implantasyonunun yanı sıra doğuştan duymayan çocuklara uygulanan konuşma ve duyma terapilerinin de anlatılacağını belirtti. “Kokleer implantasyon”un dünyada 10 yıldır, Türkiye’de ise 5 yıldır uygulandığını belirten Olgun, yöntemi şöyle anlattı:

YÜZDE 100’E YAKIN BAŞARI

“Kulak içinde bulunan salyangoza, cerrahi yöntemle biyonik kulak takıyoruz. Biyonik kulak, duyduğu sesleri, beynin algılayabileceği sinyallere dönüştürüyor. Yüzde 100’e yakın bir başarı oranımız var.”

Yöntemin herhangi bir nedenle işitme duyusunu tamamen kaybetmiş yetişkinlerle, doğuştan sağır olan çocuklara uygulanabildiğini kaydeden Olgun, şöyle konuştu:

“Bu çocuklara en geç 6 yaşına kadar biyonik kulak takarak, duyma duyusunu kazandırabiliyoruz. Bir çocuk 6 yaşını geçmişse, başarı elde edilmesi çok küçük bir olasılık. Çünkü bu yaştan sonra beyinde ses belleği oluşması pek mümkün değil. Duyma duyusu kazandırdığımız çocuklara, daha sonra konuşma terapisi yapıyoruz. Duyar ve konuşur hale getiriyoruz.”